Oštra reakcija Ambasade SAD zbog glasanja u Interpolu

Otpravnica poslova ambasade SAD u Prištini Kolin Hajlend napisala je na Tviteru da je "izuzetno razočarana" rezultatom glasanja za članstvo Kosova u Interpolu.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2018.

11:15

Oštra reakcija Ambasade SAD zbog glasanja u Interpolu
Foto: Thinkstock

"Sve ovo bilo je zbog veće sigurnosti na Balkanu, Evropi i u svetu. Ovim ishodom svi gubimo. Kosovo bi trebalo da ostane fokusirano na svoju evropsku budućnost i koordinaciju sa svojim saveznicima", navela je ona.

Istovremeno, u zvaničnom saopštenju američke ambasade u Prištini kaže se da je "kosovska policija potpuno integrisana i sposobna institucija, koja je dokazala sposobnost u pomaganju razbijanja međunarodnih terorističkih mreža, kao i mreža za šverc narkotika, oružja i ljudi".

"Većina zemalja je to videla i podržala aplikaciju Kosova da se pridruži Interpolu, uprkos kampanji koju je predvodila Srbija vršeći pritisak na zemlje da se suprotstave kandidaturi Kosova. Podrška kosovskom članstvu u Interpolu nikada nije bila povezana sa priznavanjem nezavisnosti Kosova, već sa jačanjem globalne saradnje u sprovođenju zakona i zatvaranju kritičnog sigurnosnog jaza na Balkanu. Ovim ishodom, svi gubimo", kaže se u saopštenju.

"Nastavljamo da snažno podržavamo dijalog između Kosova i Srbije u kom posreduje EU. Sada više nego ikad, obe strane bi trebalo da ubrzaju svoje napore da postignu dogovor o potpunoj normalizaciji, što je jedini način da obe zemlje napreduju na putu pristupanja EU. I Srbija i Kosovo moraju da shvate da su njihovi putevi ka evropskoj budućnosti leže kroz normalizaciju. U tom cilju, pozivamo ih da izbegnu provokacije i zajedno rade na dogovoru", zaključuje američka ambasada u Prištini.

Pročitajte još i:

Burno u Dubaiju – glasanje, "pauza", protest Stefanovića

"Glasanje o Kosovu nasilje nad pravom" VIDEO

Kosovo nije ušlo u Interpol

Vučić: Ne treba ponižavati Prištinu

Dačić: Preko koga su hteli, tako su i prošli VIDEO

Stefanović: Pobeda FOTO/VIDEO

Slavlje u Mitrovici: Tamna stakla i srpske zastave VIDEO

Skot: Amerika je razočarana, čestitam Srbiji VIDEO

Tači: Pobeda kriminala, gubitnici i Srbija i Kosovo

Prve reakcije Prištine: Divlja kampanja Beograda

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: