"Evidentno je, imamo krizu dijaloga"

Beograd -- Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je evidentno da postoji zastoj u pregovorima Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, Rade Prelić
Tanjug, Rade Prelić

Kao razlog za to Ljajić vidi u tome što je doveden u pitanje legitimitet glavnog pregovarača Hašima Tačija, ali i tome da Priština podiže i ekonomski zidove uvođenjem dodatne carine na robu iz Srbije od 10 odsto.

"Malo je reći da imamo zastoj, evidentno je da imamo krizu u pregovorima sa Prištinom", rekao je Ljajić za TV Pink.

On pojašnjava da kriza u dijalogu ima nekoliko svojih aspekata, a da je jedan to što se Ramuš Haradinaj i Hašim Tači stalno utrkuju za naklonost birača. "Sa jedne strane imate stalno političke poruke koje šaljete biračima, a kada šaljete političke poruke, a treba da rešavate neki problem onda tu nema rešenja problema", rekao je Ljajić i dodao da je legitimitet glavnog pregovarača Hašima Tačija doveden u pitanje od strane Kosova.

On je naglasio da je svima izgledalo da razgovori ulaze u posebnu fazu, a da je Priština u takvoj situaciji iznenada uvela dodatne carine na robu iz Srbije i BiH od 10 odsto.

"O kakvom mi dijalogu govorimo, o kakvom zajedničkom ekonomskom prostoru, o kakvom napretku u dijalogu, ako na jedan bahat način podižete zidove u stvarima koje nisu političke", naglasio je on.

Ministar je pojasnio da će roba na Kosovu da poskupi zbog povećanja carine i da će teret snositi krajnji korisnik, a to je narod. "Odluka je van svake i političke i ekonomske logike i naneće štetu ne samo naporima da se reši problem, već ljudima koji na KiM žive", zaključio je on.

Kosovo

strana 1 od 103 idi na stranu