"Tajna" večera lidera EU bez Tereze Mej

Lideri Evropske unije spremni su da se ponovo sastanu kako bi definisali uslove povlačenja Britanije iz tog bloka čim u pregovorima bude postignut pomak.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2018.

07:30

Default images

Međutim, s obzirom na nedovoljan dosadašnji napredak - ne planiraju vanredni samit s tim u vezi u novembru, rekli su sinoć zvaničnici EU.

Lideri 27 država članica EU, koje će ostati u sastavu tog bloka nakon što ga Britanija napusti marta 2019, razgovarali su o pregovorima o Bregzitu sinoć tokom radne večere, nakon obraćanja britanske premijerke Tereze Mej.

Mejova je pre toga predstavila EU liderima svoje viđnje napretka u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU, a zatim je napustila Evropski savet.

"Dvadesetsedmorica ocenjuju da, uprkos intenzivnim pregovorima, nije postignut dovoljan napredak", rekao je neimenovani zvaničnik EU koji je prisustvovao razgovorima, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, lideri su spremni da sazovu sastanak Evropskog saveta, ako i kada pregovarač Unije izvesti da je postignut odlučujući napredak.

"Za sada, 27 lidera ne planiraju da organizuju vanredni samit o Bregzitu u novembru", rekao je isti zvaničnik. Uz to, lideri EU su izrazili puno poverenje u Mišela Barnijea kao svog glavnog pragovarača i pokazali rešenost da ostanu jedinstveni, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: