Šta će biti sa Zavojskim jezerom? VIDEO

Zidine nekadašnjih kuća, spomenici, grobovi i istrulela obuća, isplivali su ovih dana iz Zavojskog jezera kod Pirota.

Izvor: B92

Subota, 15.09.2018.

09:47

Šta će biti sa Zavojskim jezerom? VIDEO
screenshot

To se dogodilo nakon što je hidroelektrana Pirot prekomerno ispustila vodu iz jezera, pišu Južne vesti.

Osim nadrealnih slika, ribolovci i ljubitelji prirode zabrinuti su za živi svet u jezeru i oko njega.

Zbog radova na hidroelektrani ispušteno i Vlasinsko jezero.

Po rečima meštana, ispuštanje Zavojskog jezera traje već par meseci, ali kažu da nije prvi put da nivo ovoliko opadne. Đurađ Milošević, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, kaže da stanje nije alarmanto, ali da svakako utiče na ribe i biljke u jezeru.

“EPS ima potpunu autonomiju, a prioritet je proizvodnja struje. Nizak vodostaj utiče na razne biljke i ribe koje naseljavaju jezera. Ali počeće period kiša, tako da će se sve vratiti u normalu. Neće biti trajnih posledica, problematičnije je ono što se dešava na Staroj planini sa mini-hidroelektranama”, smatra Milošević.

Sa njim se slaže i aktivista Inicijative "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Panić koji kaže da je hidroelektrana Pirot vršna elektrana, koja bi trebalo dnevno da radi samo 4 sata.

“Nije prvi put da se jezero ispušta, a razlog je proizvodnja i prodaja struje. Zavoj je vršna centrala, proizvodi se struja u satima kada je najveća potrošnja. Zato je i napravljen kompenzacioni bazen od desetak hektara čiji je zadatak dnevno regulisanje protoka, On se napuni za 4 sata rada, a iz bazena se ravnomerno ispušta voda u Nišavu narednih 20 sati i tako svaki dan. Ali taj režim rada nikad nije ispoštovan”, kaže Panić.

On se slaže da razloga za paniku još nema, ali da se situacija mora pratiti ovih dana.

“Ekološke katastrofe po pitanju riba još nema i najverovatnije je neće biti, jer će prestati za desetak dana da ispuštaju jezero. Pre nekoliko godina je takođe ispuštena velika količina vode, situacija je možda bila i gora. Izašle su građevine, vrela i izvori, ali sa ribom se ništa nije desilo. Za sada ima dovoljno količine vode za ribe, ali ako kojim slučajem dođe do drastičnijeg ispuštanja, može da dođe do problema”, tvrdi Panić.

On dodaje da, usled visokih temperatura, može da dođe do bujanja algi i inverzije vode, a po njemu se, usled niskog vodostaja kiseonikom nahrane alge, bakterije i saprofiti, i tada može da dođe do pomora ribe. Novinari Južnih vesti tražili su od nadležnih odgovore o ispuštanju jezera Zavoj, ali su nas iz hidroelektrane Pirot, uputili na PR službu Elektroprivrede Srbije u Beogradu.

“Nakon brojnih poziva i mejlova, građani su i dalje uskraćeni za informacije i objašnjenje. Potražili smo komentar i od gradonačelnika Pirota Vlada Vasića, ali su u njegovom kabinetu rekli da je prezauzet sastancima i da će se javiti čim bude mogao, ali do objavljivanja teksta odgovore nismo dobili”, pišu Južne vesti.

Akumulacija Zavoj je nastala prirodnim putem, nakon klizišta iz 1963. godine, kojim je stvorena prirodna brana na reci Visočici. Tada je potopljeno selo Zavoj, a prirodna brana iskorišćena je da se uz nju izgradi i veštačka. Nakon izgradnje krajem 80-ih, potopljeno je i selo Veliko Lukanje.

Na hidroelektrani “Vrla 1” radi se remont rešetke na ulaznoj građevini, kažu u Elektroprivredi Srbije, zbog čega je jezero moralo da se ispusti. I dok građani i stručna javnost upozoravaju da nizak nivo vode Vlasinskog jezera može imati posledice po ekosistem i samo postojanje plutajućih ostrva, po kojima je ovo jezero poznato, u EPS-u tvrde da su radovi koji se trenutno izvode "usklađeni sa svim parametrima očuvanja životne sredine".

Kako se navodi u saopštenju Elektroprivrede Srbije, potrebno je sanirati grubu rešetku, leptirasti zatvarač, zameniti finu rešetku i proveriti tunel na hidroelektrani “Vrla 1”, zbog čega je voda iz jezera ispuštena.

Da bi se ti poslovi uradili, neophodno je da kota jezera bude na 1.206,5 metara nadmorske visine. Radovi se obavljaju tokom redovnog godišnjeg remonta, koji traje 30 dana - piše u saopštenju.

Dodaju i da radovi i spuštanje nivoa vode ne utiču na biljni i životinjski svet i da će u narednom periodu krenuti prepumpavanje vode iz Lisinskog jezera, čime će se povećati kota Vlasinskog.

“Biljni i životinjski svet u Vlasinskom jezeru i okolini u potpunosti su bezbedni i rad sistema "Vlasinske hidroelektrane“ potpuno je usklađen sa svim parametrima očuvanja životne sredine, uključujući i nivo akumulacije”, navode u EPS-u.

Međutim, u saopštenju se ne precizira da li smanjenje nivoa vode može uticati na poznata plutajuća ostrva, a nigde se ne navodi ni koja količina vode je ispuštena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: