Poruka Hana Makedoniji: Ako sad ne iskoristite priliku...

Komesar EU za proširenje Johans Han ocenio da bi Makedoniji vrata EU mogla biti zatvorena decenijama, ako propusti mogućnost da prihvati Dogovor sa Grčkom.

Izvor: B92

Petak, 14.09.2018.

13:56

Poruka Hana Makedoniji: Ako sad ne iskoristite priliku...
Foto: EPA-EFE Andrej Cukic

"Ako se sada ne iskoristi ova prilika, prilično sam siguran da će vrata EU biti zatvorena decenijama, ako ne i zauvek", rekao je Han u intervjuu agenciji MIA pred posetu Makedoniji, koja je najavljena za ponedeljak.

On je rekao da da bi eventualno zatvaranje vrata EU Makedoniji dovelo do moguće izolacije zemlje i da bi bilo štetno za građane.

"Da...biće blokorana (ako ne bude dogovora sa Grčkom) i postoji rizik od izolacije... koja će definitivno da uspori ekonomski i socijalni razvoj zemlje", rekao je evropski komesar za proširenje.

Kako je istakao, predstojeću posetu Makedoniji će iskoristiti da ponovo razgovara sa premijerom Zoranom Zaevom i liderom opzicije Hristijanom Mickoskim koje su koristi članstva u EU a koje su posledice ako to nije moguće.

Ukoliko Makedonija ispuni postavljene uslove, uključujući uspešan referendum i promenu imena u Severna Makedonija, mogla bi da računa na početak pregovora sa EU sredinom 2019, rekao je Han.

Gradjani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom, koji je postigla vlada Zorana Zaeva, o promeni imena države u Severna Makedonija, što je osnovni uslov za EU i NATO integracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: