"Pat pozicija, to ne bi prošlo na referendumu"

Sociolog i politički analitičar Vladimir Vuletić ocenjuje da je kosovsko pitanje došlo u pat poziciju.

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2018.

14:56

Getty Images

On je istakao da je takva situacija jer se Nemačka zalaže za nezavisno Kosovo u sadašnjim granicama, što, kaže, ne bi moglo da prođe na referendumu u Srbiji, koji mora da se raspiše.

Komentarišući izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel da nema promene granica na Zapadnom Balkanu, on je za Pink rekao da to nije ništa novo, da se Nemačka zalaže za granice definisane kada su priznali nezavisnost Kosova.

Dodaje da su oni važan akter u rešavanju kosovskog problema i da njihov glas mora da se sluša i čuje, ali da je problem u njihovom stavu što i kada bi neko želeo da ga sprovede, to mora da ide na referendum u Srbiji.

"Da li neko ko zaista želi rešenje kosovskog pitanja polazi od prepostavke koliko je verovatno da bi takav predlog, koji podrazumeva sadašnje granice, prošao na referendumu u Srbiji", pita Vuletić.

Dodaje da to ne daje prostor da se kosovsko pitanje reši, te da je sada nastala jedna pat pozicija.

"S jedne strane Nemačka se zalaže za to rešenje, sa druge strane takvo rešenje ne bi moglo da prođe na referendumu u Srbiji", pojasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: