"Režim Miloševića odgovoran za povratak etničkog čišćenja"

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ocenilo je da je poređenje Hrvatske sa nacističkim režimom zamena teza.

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2018.

10:42

Foto: EPA/Antonio Bat

Kako se navodi u saopštenju, upravo je režim bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića, uz pomoć JNA i dela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Evropu nakon Drugog svetskog rata.

Kako se navodi, izjave o Republici Hrvatskoj izrečene povodom obeležavanja "Oluje" su "zlonamerne i potpuno neutemeljene", prenosi Hina.

Ministarstvo navodi da se u ostvarenju "srpskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birala sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid" i dodaje da je pred Srbijom još "dug put u suočavanju s prošlošću".

"Teza da su Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju, izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba da pređe u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susede", piše u saopštenju.

Predsednik Srbije uporedio je Hrvatsku sa nacističkom Nemačkom rekavši da je "Hitler htio svet bez Jevreja, a Hrvatska je želela Hrvatsku bez Srba", podseća se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: