"200, 500 strana ništa ne znači, tužioci moraju opreznije"

Dva slučaja, stečajna mafija i JSO, pred sudom su bili 18 godina. Presude su oslobađajuće.

Izvor: Prva, O2

Sreda, 18.07.2018.

15:05

O2/Prva

Koliko će onda država morati da plati na ime odštete za oslobađajuće presude? U medijma već postoje licitacije.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević navodi da bi bilo kakva licitiranja shvatio “kao neki pritisak na sud”.

Na pitanje novinara Nenada Nešića ko je tu kriv, Milojević navodi da su optužnice stare, i napravljene u periodu kada je bio stari zakonik o krivičnom postupku.

“Zakonska rešenja su bila veoma sužena, sud jednostavno nije mogao da odbije ili odbaci optužnice… Veoma je teško bilo doneti odluku kojom se odbija optužnica zbog nedostatka dokaza. Da su postojali ti instrumenti, možda bi te optužnice bile zaustavljene od strane suda. Možda se može govoriti i o tome zašto je došlo do optužnice, a to treba da pitate nekog drugog”, rekao je on.

Kako kaže, teško je odrediti onog ko je kriv, ali dodaje i da tužioci treba da budu “malo oprezniji prilikom podnošenja optužnice”.

“Tužioci su završili iste fakultete kao i mi sudije, trebalo bi da budu malo oprezniji prilikom podnošenja optužnice. 180, 200, 500 strana ništa ne znači. Knjiga o Milutinu je veoma kratka pa je veoma čitano štivo. Broj stranica ništa ne znači, hiljade stranica i dokaza koji su problematični dovode do odlobađajućih presuda, a velika sredstva se isplaćuju na uštrb toga”, rekao je on.

Inače, ministarka pravde Nela Kuburović navela je da se za naknade zbog neosnovanog lišenja slobode izdvajaju velika sredstva.

“Slažem se da su ovi postupci možda primer nerazumnog suđenja, s obzirom na to da su višedecenijski i svakako će stranke iskoristiti svoje pravo i podneti zahtev za naknadu štete što je u skladu sa zakonom”, navela je ona.

Kako kaže, Visoki savet sudstva je taj koji izdvaja iz svojih sredstava sredstva za naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: