Počelo je, Tramp: Zahvaljujući meni...

Predsednik SAD izjavio, uoči početka samita NATO u Briselu, da su njegovi napori naterali druge zemlje članice Alijanse da više finansijski doprinesu NATO.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 11.07.2018.

09:54

Počelo je, Tramp: Zahvaljujući meni...
Foto: Tanjug/AP

Tramp je dodao da je to i dalje nedovoljno da bi se smanjio teret sa leđa američkih poreskih obveznika, prenosi Rojters.

"U proteklih godinu dana, oko 40 milijardi dolara više su druge zemlje dale kako bi pomogle NATO, ali to nije ni izbliza dovoljno. SAD troše previše novca, a druge zemlje ne plaćaju dovoljno, posebno neke", poručio je Tramp.

On je ocenio da "to traje decenijama".

"To je disproporcionalno i nepravedno prema poreskim obveznicima u SAD i mi ćemo to učiniti pravednim. Želim da pohvalim generalnog sekretara (NATO Jensa Stoltenberga) koji je radio veoma naporno na ovom problemu", rekao je američki predsednik, tokom zajedničke pres konferencije sa Stoltebergom.

Na Trampove izjave odmah je reagovao diplomata Karl Bilt koji se na svom Tviter profilu zapitao koliko je Tramp ne zna ništa o tome kako funkcioniše NATO odbrana i finansiranje.

Zašto se Evropa toliko boji Trampa?

Inače, lideri NATO popodne počinju susret u Briselu, na kojem se očekuje veoma oštra rasprava s američkim predsednikom upravo zbog američkog stava da je neodrživo da SAD podmiruju najveći deo troškova za delovanje NATO i odbranu Evrope, dok Evropa ostvaruje veliki višak u trgovini s Amerikom.

Evropski saveznici u NATO veoma strahuju da bi Tramp mogao izazvati i raskol u Atlantskom savezu pošto je Vašington krenuo u trgovinski rat i zaveo sankcije Evropi, napustio sporazum o nadzoru razvoja nuklearnog oružja s Iranom, kao i Pariski sporazum o klimatskim promenama.

Evropljani smatraju da je Trampova politika zatvaranja Amerike u svoje granice i interese, kao i oglušivanja o interese i stavove Evrope, već izazvala duboke potrese i sumnje u kvalitet savezništva, pa francuski list Figaro danas čak traži da "Francuska predloži partnerima u NATO da se sazove nova velika konferencija o bezbednosti u Evropi".

Tramp je jutros na radnom doručku s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom žestoko zamerio Nemačkoj što s Rusijom gradi novi gasovod i time povećava izdatke za kupovinu ruskog gasa a ne plaća dovoljno za troškove NATO.

Stoltenberg će, primećuje Figaro, danas na samitu "pozvati na uzbunu i dati prikaz mogućih opasnosti od ruskog ‘medveda’", dok će 16. jula Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarati o krizi u Ukrajini, dakle upravo o evropskoj bezbednosti, pa to može bitiiI okvir za neki širi dogovor svih Evropljana o novoj bezbednosnoj strukturi na kontinentu.

Generalni sekretar NATO Stoltenberg nije mogao da ubedi novinare da se može doći do konačnog dogovora evropskih NATO saveznika i Trampa, potvrdio je da je Tramp u razgovoru s njim “veoma neposredno" zahtevao da saveznici podmire "zaostala dugovanja" i da se na sastanku vodja NATO popodne i sutra raspravi i pitanje izgradnje rusko-nemačkog gasovoda Južni tok 2, mada je Stoltenberg primetio da to nije nadležnost NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: