RSE: Srbi napuštaju BSK; Drecun: Nije mi poznato...

Oko 20 pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova iz redova srpske zajednice kolektivno je podnelo zahteve za povlačenje iz tih snaga, piše Radio Slobodna Evropa.

Izvor: B92

Petak, 06.07.2018.

17:42

RSE: Srbi napuštaju BSK; Drecun: Nije mi poznato...
Ilustracija: Thinkstock

Svi oni su iz gnjilanskog kraja. Nerado govore za medije. Neki kažu da su to uradili iz privatnih razloga a neki da su morali "zbog Srbije".

Jedan od njih, čiji je identitet poznat Radiju Slobodna Evropa (RSE) a koji je iz ličnih razloga insistirao na anonimnosti, rekao je RSE da je u pitanju kolektivna odluka pripadnika BSK-a iz ovog kraja te da "nije bilo drugog izbora".

"Svi su napustili, morao sam i ja. Na granici nam ne daju da idemo za Srbiju, morali smo", ispričao je.

On ističe da je godinama bio pripadnik BSK-a, da nikada nije imao nikakvih problema, da je redovno dobijao platu i da, nakon što je doneo odluku o povlačenju, ne zna kako će dalje preživljavati.

"Stvarno ne znam šta će sada da bude. Nemamo gde drugo da radimo, nemamo izlaz. Nije bila naša želja da napustimo. Nismo imali nikakvih problema. Morali smo da napustimo, a imamo porodice", reči su sagovornika RSE.

Predsednik Odbora za Kosovo u Skupštini Srbije Milovan Drecun rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mu "nije poznato" da je oko 20 pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova iz gnjilanskog kraja, na jugozapadu Kosova, kolektivno podnelo zahteve za povlačenje iz tih snaga zbog pritisaka iz Beograda.

"A jesu li ranije ukazivali da je na njih vršen pritisak od strane Albanaca da uđu u kosovske Bezbednosne snage? A drugo, da li neko može da ih natera? Ako je tako, neka iznesu činjenice. Sami su tamo ušli i sami će odlučiti da li tamo treba da budu ili ne", rekao je Milovan Drecun.

Bezbednosne snage Kosova u multietničke, lako naoružane i uniformisane snage, osnovane su 2009. godine prema planu Martija Ahtisarija na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova.

Broje više od 2.000 pripadnika, od kojih više od 200 pripadaju manjinskim zajednicama, a preko 100 samo srpskoj zajednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: