EU: Srbija treba da nastavi usaglašavanje s tekovinama EU

Evropska unija saopštila je da je održana osma međuvladina konferencija sa Srbijom na ministarskom nivou u Luksemburgu na kojoj su otvorena dva poglavlja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2018.

21:34

EU: Srbija treba da nastavi usaglašavanje s tekovinama EU
Foto: Thinkstock

EU je u saopštenju navela da je posle današnje konferencije sa Srbijom otvoreno 14 pregovaračkih poglavlja od ukupno 35 i da su dva privremeno zatvorena, kao i da će kako bude odgovaralo biti palanirane dalje pristupne konferencije.

Kada je reč o ova dva poglavlja 13 ribarstvo i 33 finansijske i budžetske odredbe EU je navela da je pažljivo razmotrila sadašnje stanje pripreme Srbije i ukazala da Srbija treba da nastavi da ostvaruje napredak u usaglašavanju i primeni pravnih tekovina EU u ovim poglavljima i da ispunjava date odrednice za privremeno zatvaranje tih poglavlja.

EU ukazuje da će sve vreme tokom pregovora posvetiti posebnu pažnju na nadzoru toga kako se ostvarjuje napredak u usaglašavanju s pravnim tekovinama EU i sa njihovom primenom. ;Kao odredbe koje treba ispuniti u oblasti ribarstva navodi se da Srbija treba da predstavi akcioni plan koji će osigurati punu usaglašenost s EU zakonima do datuma pridruživanja Uniji, posebno u oblasti organizovanja tržišta, akvakulture, prikupljanja podataka i mera kontrole protiv ilegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribarenja.

Kada je reč o poglavlju 33, finansijske i budžetske odredbe Srbija treba da poveća svoj adminsitrativni kapacitet uključujući i koordinacionu strukturu koja tek treba da bude uspostavljena, navodi se u saopštenju. U tu svrhu Srbija treba da usvoji akcioni plan da pripremi i uvede proceduralne propise da osigura da će od trenutka pristupanja Uniji, moći ispravno da izračuna, predvidi, prikupi, plati, kontroliše i podnosi izveštaje Evropskoj uniji o sopstvenim resursima u skladu s pravnim tekovinama Unije.

Na konferenciji je delegaciju Evropske unije predvodila bugarska minsitarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharijeva u ime Bugarske kao predsedavajuće Unijom, a Evropsku komisiju je predvodio komesar za pregovore o proširenju Johanes Han. Srpsku stranu je predvodila minstarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: