"Smestiti sve migrante u centar u BiH, to je prerizično"

Sarajevo -- EU neće doneti nikakvu odluku koja bi išla u smeru stvaranja migrantskih centara u BiH, jer bi to bilo prerizično, izjavio je hrvatski član Predsedništva BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

"Staviti u jedan sigurnosno-pravno još neizgrađen prostor jednu takvu populaciju ljudi, koja je uzdrmala i mnogo bezbednije evropske sisteme od ovih naših ovde balkanskih, bilo bi prerizično. Ne verujem da će se sa te strane donositi odluke", kazao je Dragan Čović.

Dodao je da se mora biti vrlo jasan, jer je migrantska kriza preozbiljna kriza i ona je izrodila i potpuno novi pristup u vođenju politika u našem ne tako dalekom susedstvu.

On smatra da će taj negativni odnos prema migrantima samo jačati i upozorava da je humanitarna faza ove krize već završila u Mađarskoj, Austriji i Sloveniji, koje sada poblem migranata posmatraju kao bezbednosni i politički.

"BiH je danas jako izložena, jer nema sve svoje normalne infrastrukture državnih instrumenata kojima možemo kontrolisati taj put. Mi danas moramo biti spremni na ove dolaske, koridore, bez obzira kojim putem oni dolaze prema BiH", rekao je Čović.

Prema njegovim rečima, tokom letnjih meseci, a zbog lakšeg prelaska granice između BiH i Hrvatske, na teritoriji BiH se neće stvarati veći migrantski centri, kao i da se danas pravi jedan zajednički napor da se migranti ne pomeraju sa onih prostora gde su locirani, bez obzira da li je to Turska, Grčka ili neka treća zemlja.

Čović je kazao i da bi mogla da nastane kriza u BiH ako bi se taj problem potcenio, jer bi u izbornoj kampanji migranti mogli da posluže za "izborne poruke".

"Neko će namerno organizovati incident, da bi na tome gradio neku politiku u ovih par meseci. To može biti vrlo opasno i zbog toga ćemo i mi u Predsedništvu BiH insistirati, da naše bezbednosne i policijske službe, da pravna država vrlo jasno funkcioniše, da korigujemo zakonska rešenja koja će biti na evropskim nivoima, kako bi upravljali tim procesom", ocenio je Čović. izjavio je hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Region

"Istorijska odluka EU"

Skoplje -- Makedonski premijer Zoran Zaev ocenio je "istorijskom" odluku EU o uslovnom određivanju datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu sa Makedonijom i Albanijom.

Region subota 30.06. 10:08 Komentara: 18
strana 1 od 115 idi na stranu