Dronovi nadletali Srbiju, Vojska objasnila

Srbiju su krajem marta nadletale bespilotne letelice, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova. Do sada nije bilo zvaničnog objašnjenja toga čiji su dronovi.

Izvor: B92

Sreda, 06.06.2018.

07:19

Dronovi nadletali Srbiju, Vojska objasnila
Ilustracija: Thinkstock

Nebojša Stefanović je, podsetimo, prilikom odgovaranja na pitanja poslanika u Skupštini o navodima medija o preletima dronova nad Srbijom, rekao da oni nisu obarani jer je procenjeno da nisu pretnja po bezbednost Srbije.

"Zvaničnijeg" objašnjenja do sada nije bilo, bar kada je reč o tome čiji su ti dronovi, kao i šta su snimali. Međutim, sada je Sputnjik dobio informacije od Ministarstva odbrane o "misterioznim" dronovima.

Naime, kako navodi taj portal, iz Ministarstva im je rečeno da se pojava navedenih letelica može dovesti u vezu sa ilegalnim aktivnostima, prebacivanjem migranata s organizovanim kriminalnim grupama preko državne granice, švercom roba, narkotika, akcijama drvoseča i drugih koji se bave nelegalnim radnjama.

Potvrđeno je i da su jedinice Vojske Srbije angažovane u Kopnenoj zoni bezbednosti u nekoliko navrata registrovale pojavu malih dronova, koje je, naglašavaju, moguće nabaviti u slobodnoj prodaji.

U ministarstvu ističu da Vojska nije reagovala pošto su propisane vrlo jasne procedure po kojima se postupa u slučaju povrede suvereniteta države i ugrožavanja bezbednosti iz vazduha.

„Imajući u vidu činjenicu da navedeni dronovi nisu uočeni u neposrednoj blizini vojnih objekata, da imaju vrlo skromne mogućnosti s aspekta izviđanja, te da nemaju mogućnost prenosa ubojitih sredstava, nisu predstavljali opasnost po bezbednost zemlje, iako je svaki slučaj analiziran detaljno, sa svih aspekata. U konkretnom slučaju bezbednost građana i imovine Republike Srbije nisu bili ugroženi“, kažu u Ministarstvu odbrane.

Takođe dodaju da u saradnji sa SMATSA, kontrolom letenja Srbije i Crne Gore, neprekidno i pouzdano kontrolišu i štite suverenitet vazdušnog prostora Republike Srbije, a za Sputnjik su pojasnili i ko i na osnovu čega procenjuje da li je ugrožena bezbednost države

Svaku pojavu neidentifikovane letelice, kako je pojašnjeno, analiziraju nadležni organi i u skladu sa zaključcima preduzimaju se potrebne mere čiji je cilj sprečavanje bilo kakvog iznenađenja i podizanja nivoa efektivnosti i efikasnosti sistema za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: