Stefanović potvrdio: Dronovi preletali jug Srbije

Beograd -- Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da je bilo preleta bespilotnih letelica iznad Srbije, ali da nisu obarane jer nisu ugrožavale bezbednost zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

"Mi smo imali identifikovane prelete. Nije ih nikad bilo iznad Beograda, bili su u jednom delu na jugu Srbije", rekao je Stefanović u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje poslanika Đorđa Vukadinovića da li je tačna informacija iz medija da je bilo preleta preko Beograda i drugih područja, bespilotnih letelica, navodno iz NATO-a, a da država nije reagovala.

Stefanović je rekao da su pripadnici Vojske Srbije radarima, tehničkim sredstvima i ratnim vazduhoplovstvom pratili kretanje tih letelica, procenili nivo potencijalnog ugrožavanja bezbednosti Srbije i ispratili ih iz našeg vazdušnog prostora.

"Nisu ih obarali i bili su u pravu. Nije dolazilo do ugrožavanja bezbednosti Republike Srbije, što i jeste operativna procedura kakva se primenjuje i u drugim zemljama", rekao je ministar.

Naveo je da je u Beogradu bilo dva ili tri slučaja neovlašćenog upravljanja dronovima, navodeći da su ta lica uhapšena i predata Tužilaštvu na procenu da li će protiv njih biti podnete krivične ili prekršajne prijave.

Prema njegovim rečima, nije se radilo o ugrožavanju bezbednosti, a policija je brzo reagovala i zajedno sa vojskom privela te osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 276 idi na stranu