Od danas nebo iznad Crne Gore čuvaju NATO avioni

Avioni NATO snaga, u saradnji sa vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, počeće danas redovno patroliranje crnogorskim vazdušnim prostorom i njegovu zaštitu.

Izvor: B92

Utorak, 05.06.2018.

08:50

Od danas nebo iznad Crne Gore čuvaju NATO avioni
EPA-EFE Toms Kalnins

Tim povodom, kao i povodom prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO-u, biće organizovana vežba prizemljenja "letilice-uljeza", prenosi RTCG.

Kako se navodi u saopštenju crnogorskog ministartsva odbrane, zaštita vazdušnog prostora je jedan od "najznačajnijih oblika direktne koristi članstva" Crne Gore u NATO-u, a Crna Gora će od saveznika dobiti podršku u zaštiti vazdušnog prostora, kroz misiju NATO-a koja je neborbenog karaktera.

Misije kontrole vazdušnog prostora (tzv. air policing) imaju zadatak da štite nebo onih saveznika koji nemaju svoje vazduhoplovne snage, a širom Evrope trenutno postoji nekoliko ovakvih misija.

Avioni Italije i Grčke, koji će patrolirati nebom iznad Crne Gore, od 2009. godine štite vazdušni prostor Albanije, dok Belgija, Holandija i Luksemburg zajednički štite svoje vazdušne prostore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: