Saudijska Arabija preti razvojem nuklearnog arsenala

Saudijska Arabija će razviti sopstveni nuklearni arsenal ako to učini Iran, upozorio je ministar spoljnih poslova te zemlje Adel al-Džubeir.

Izvor: B92, index.hr

Sreda, 09.05.2018.

23:47

Saudijska Arabija preti razvojem nuklearnog arsenala
Foto: Tanjug/AP

Ta izjava dolalazi u vreme dok rastu napetosti u regionu pošto je američki predsednik Donald Tramp objavio da se Sjedinjene Američke Države povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Na pitanje američkog kanala CNN o mogućnosti da Rijad izradi svoju bombu ukoliko Teheran iskoristi američko povlačenje iz sporazuma iz 2015. godine kako bi nastavio razvijati svoj nuklearni program, Džubeir je rekao da će u tom slučaju i njegova zemlja učiniti sve da stekne nuklearni kapacitet.

To nije prvi put da je službeni Rijad najavio da će pokrenuti svoji nuklearni program jer je u martu na tu mogućnost upozorio i prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Saudijska Arabija, zemlja sunitskog islama, zakleti je neprijatelj šiitskog Irana i dve se zemlje bore na suprotnim stranama u sukobima u Siriji, Libanu i Jemenu.

Saudijski šef diplomacije optužio je u sredu Teheran da "izvlači korist iz prihoda koje je ostvario kada su mu ukinute sankcije i da tim sredstvima destabilizuje region".

Saudijska Arabija, regionalna protivnica Irana, a saveznica SAD, pozdravila je je u utorak i podržala odluku američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju iz medjunarodnog sporazuma o nuklearnom programu Irana.

"Kraljevstvo podržava i pozdravlja korake koje je najavio američki predsednik o povlačenju iz nuklearnog sporazuma i ponovnom uvodjenju ekonomskih sankcija Iranu", saopštilo je saudijsko Ministarstvo inostranih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: