Vučić: Sačekaćemo tri i po meseca, ali nećemo dočekati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija sačekati tri i po meseca, kako je rečeno, za statut ZSO, ali se, kako kaže, to neće dogoditi.

Izvor: B92, RTS

Sreda, 18.04.2018.

19:39

Vučić: Sačekaćemo tri i po meseca, ali nećemo dočekati
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Vučić je za RTS rekao da će sutra razgovarati sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, od koje očekuje reči ohrabrenja i dodao da će glavna tema razgovora biti odnos Beograda i Prištine.

"Suštinski mi razgovaramo o odnosu Beograda i Prištine, a sve ostalo je 10 odsto naših razgovora. Taj odnos predstavlja najveću našu prepreku ka evropskom putu", rekao je on.

Predsednik Srbije je naglasio da iz Briselskog sporazuma jedino dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština nije ostvaren, ali kako navodi, tome se ni ne nada.

"Neće Srbi formirati ZSO ni sutra, ni prekosutra, čekli smo pet godina, sačekaćemo i ta tri meseca, da ne može niko da optuži Srbe da krše međunarodne sporazume i dogovore", rekao je Vučić

"Rekli su da će za tri i po meseca izaći sa statutom za ZSO. Sačekaće Srbija tri i po meseca, ali ja vam sada kažem - nećemo ga dočekati. Naša pozicija je čista, ali teška, užasno teška. Mi ne razgovaramo sa Albancima nego sa državama koje su stvaralie nezavisno Kosovo i kojiih štite, sa Amerikancima, Velikom Britanijom... Nama su ruke vezane, a naš cilj i interes je da sačuvamo bezbednost", rekao je on.

„Kada razgovarate sa mnogo jačima, ruke su vam vezane, mnogo ste slabiji, ali vam preostaje samo da se hrabro i ponosito borite za svoju zemlju, za interese svog naroda, za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kako bi mogao da opstane na svojim ognjištima“, objasnio je on.

Kaže da ne postoji objašnjenje koje mogu da mu daju i da ne mogu da mu pričaju bajke o nekim ustavima, zakonima, jer, kako je naglasio, zna svako slovo i tačku koja je izgovorena u Briselu.

„Znam koliko je bilo neistina provedene sa druge strane“, dodao je Vučić.

Na molbu da oceni izveštaj o napretku on je kazao da ne voli da ocenjuje tuđe ocene.

„Njihova ocena je da Srbija napreduje na evropskom putu. Normalno je da napredujete i to je dobra vest za Srbiju, ali to radimo zbog sebe, da bismo imali bolji pravni poredak, bolju ekonomiju, uređeniju zemlju. Nastavićemo da radimo i napredujemo“, rekao je Vučić.

"Pitanje reforme EU je njena unutrašnja stvar"

Izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o prednosti reformi u Uniji u odnosu na njeno proširenje tumačim kao unutrašnju stvar Evropske unije, izjavio je Vučić i istakao da su za Srbiju važne reforme koje ona sprovodi, a ne to da komentariše jednu ili drugu rečenicu evropskih zvaničnika.

Vučić je za RTS, upitan o izjavi francuskog predsednika, rekao da Makron ima svoju politiku, da je Francuska druga zemlja po značaju u EU, te da od Francuske očekuje podršku na evropskom putu Srbije.

"Uskoro ću razgovarati sa Makronom. Očekujem da stav bude podrška evropskom putu Srbije", kaže Vučić i dodaje da za Srbiju od kometarisanja izjava evropskih političara mnogo važnije koliko će otvoriti novih fabrika, mostova, pruga, puteva...

Suština je to što mi radimo u Srbiji, kaže Vučić, a od toga, dodaje, da li će neko u EU da kaže jednu ili drugu rečenicu i to da će Srbija za pet ili deset godina ući u EU važnije je da živimo bolje i zemlju menjamo.

Istakao je da su za Srbiju ključna pitanja iz oblasti ekonomije, a ne komentarisanje svake izjave evropskih političar, te podvukao da je za nas važno da čuvamo mir i stabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: