27 godina od "krvavog Uskrsa" na Plitvičkim jezerima

Beograd -- Na današnji dan pre 27 godina na Plitvičkim jezerima desio se prvi oružani sukob između pripadnika MUP-a Hrvatske i pripadnika milicije SAO Krajine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Taj dan u javnosti je poznat kao "krvavi Uskrs", naveo je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Tom prilikom poginuo je pripadnik milicije SAO Krajine Rajko Vukadinović (32), koji je prema navodima Linte, branio Plitvička jezera od pokušaja hrvatske policije da ih zauzmu.

Linta smatra da Srbija i krajiški Srbi treba da svake godine obeležavaju godišnjicu pogibije Rajka Vukadinovića, iza koga su ostali roditelji, supruga i dve male ćerke, jer je on "prva srpska žrtva agresije Tuđmanove vlasti na srpski narod u Hrvatskoj".

U saopštenju predsednika Saveza Srba iz regiona podseća se da je 31.marta 1991. godine Hrvatska uputila nekoliko autobusa policajaca prema Korenici i Plitvičkim jezerima s namerom da oružanim putem uspostavi kontrolu u opštini Korenica i u samom nacionalnom parku.

Tokom akcije hrvatska policija zarobila je 17 Srba koji su svirepo mučeni sve do njihove razmene u avgustu iste godine.

Linta smatra da je ta akcija hrvatske policije jedan u nizu dokaza da, kako je naveo, "Tuđmanova proustaška vlast nije htela da uspostavi iskreni dijalog sa predstavnicima srpskog naroda u Hrvatskoj s ciljem da se nađe političko rešenje krize", već da je vodila politiku čiji cilj je bio stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba.

Mediji su ovaj događaj nazvali "krvavi Uskrs".

strana 1 od 115 idi na stranu