Irinej: Podržavam promenu imena SPC, ali se ne selim u Peć

Beograd -- Patrijarh srpski Irinej poručio da podržava ideju da se zvaničnom imenu SPC pridoda odrednica Pećka patrijaršija, ali dodajei da se neće preseliti na Kosovo.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA/VALDRIN XHEMAJ
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Podsetimo, mediji su preneli početkom sedmice, da Srpska pravoslavna crkva priprema u maju velike promene koje se tiču izbora poglavara, unutrašnje organizacije, ali i imena. Verski analitičari nemaju dilemu da je dodavanje Pećke patrijaršije u sadašnji naziv - težnja Srpske crkve da se vrati drevnoj vezi s Kosovom.

"Ako se u imenu pojavljuje tako čvrsto Pećka partijaršija, onda bi i patrijarh trebalo da bude u Peći, a to teško da će da se desi", kazao je za O2 televiziju

Miroslav Kaveždi, verski analitičar.

"Patrijarh se ne može preseliti u Peć, Beograd je ipak administrativni centar. Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gde su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to šta je bilo, Peć ostaje istorijski centar naše crkve. Sve ono što doprinosi da se očuva istorija, vezanost naše crkve za Peć i Kosovo, mi prihvatamo", rekao je patrijarh Iriner za današnji "Kurir".

Irinej je naglasio da je izmena imena veoma dobar predlog i da bi voleo da se to prihvati.

Pored promene zvaničnog naziva, novi predlog ustava SPC donosi brojne novine. Predviđeno je da prvi čovek SPC nosi ime ariepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja.

Na izradi novog ustava SPC radila je specijalno formirana komisija, kojom je predsedavao mitropolit Amfilohije, a nacrt je poslat svim arhiepiskopima.

Novim ustavom SPC biće promenjena i procedura izbora patrijarha, koji će se birati tajnim glasanjem vladika, uz obaveznu dvotrećinsku većinu.

Ukoliko nijedan kandidat ne obezbedi ovakvu podršku, glasanje će se ponavljat najviše sedam puta. Ako ni u sedam krugova ne dobije dvotrećinsku većinu, pristupa se izboru izmedju dva kandidata sa najvećim brojem glasova u sedmom krugu.

Patrijarhu Irineju se više dopada sadašnji način izbora, odnosno glasanje "apostolskim žrebom", tj. nasumičnim izborom jedne od tri koverte sa imenima kandidata.

"Što se tiče predloga o novom načinu izbora patrijarha, lično bih voleo da ostane dosadašnji način. To je moje mišljenje, ali videćemo kako će Sabor odlučiti. To su sve predlozi, videćemo šta će biti usvojeno", rekao je partijarh Irinej.

Društvo

strana 1 od 148 idi na stranu