Vlada SAD blokirana, pa odblokirana, pa blokirana

U Vašingtonu se odigrala prava drama oko usvajanja dvogodišnjeg budžeta, zbog koje je Vlada SAD u blokadi.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 09.02.2018.

08:22

Vlada SAD blokirana, pa odblokirana, pa blokirana
Ilustracija: Thinkstock

Najpre je Senat kasnio sa usvajanjem zakona, zbog odugovlačenja republikanaca, da bi konačno, nakon blokade zbog toga, u tom telu zakon glatko prošao sa 71 glasom senatora "za", i 28 protiv.

Svetske agencije su na kratko prenele vest da je Vlada SAD odblokirana, ali ubrzo i da je ponovo blokirana jer zakon mora da prođe i Predstavnički dom, što se konačno i desilo.

Međutim, blokada rada Vlade SAD i svih tela povezanih s njom nije u potpunosti gotova sve dok zakon ne potpiše američki predsednik, navodi "Independent".

Tako je po drugi put u 2018. godini, vlada SAD ostala blokirana.

Rad američke vlade je prethodno bio blokiran tri dana u januaru, kada je rasprava u Kongresu o potrošnji vlade i zakonu o imigraciji zapala u ćorsokak. Ipak, budući da je prethodna blokada uglavnom pala u dane vikenda, ona nije pogodila veliki broj državnih agencija.

Poslednja blokada vlade nije nanela trajnije ekonomske štete, ali takvi događaji mogu naškoditi zaposlenima u saveznim organima, poljuljati tržišta i uzdrmati poverenje u Sjedinjene Države u inostranstvu, ocenjuje Rojters.

Otkako je Kongres uveo savremenu budžetsku proceduru sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, pitanje manjka sredstava za finansiranje rada administracije se našlo na dnevnom redu 19 puta, prema istraživačkoj službi Kongresa, ali nije u svim slučajevima došlo do stvarne blokade rada vlade, dodaje britanska agencija.

Iako je zakon glatko prošao u Senatu, glasanje bi u Predstavničkom domu moglo biti mnogo neizvesnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: