"Izostanak lustracije je poguban po Srbiju"

LSV je saopštila, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, da je izostanak lustracije "poguban" po Srbiju.

Izvor: B92

Nedelja, 10.12.2017.

21:33

Ta partija je ocenila da je proces pristupanja Evropskoj uniji veoma spor i zbog nepoštovanja vladavine prava i nedovoljnog poštovanja ljudskih prava.

"Lustracija, za koju smo se posle 2000. snažno zalagali, nikada nije sprovedena, pa su pojedinci koji su devedesetih godina drastično kršili prava građana, i dalje aktivni na političkoj sceni", naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su poslednje decenije uvele društvo u Srbiji u netoleranciju, a poštovanje ljudskih prava zamenjeno je nedopustivim odnosom prema pripadnicima raznih manjinskih grupacija.

LSV je podsetio da je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić juče poručio da je potrebno poslati poruku protiv netolerancije i ekstremizma.

"Prava pitanja za ministra Ružića jesu šta on misli o lustraciji, delovanju ekstremista, te o visokom stepenu tolerancije prema pojavama šovinizma i drugih vidova etničke i verske netrpeljivosti", piše u saopštenju.

LSV je ocenio da je put Srbije u EU "veoma spor", a jedan od bitnih razloga za to je i nedovoljna rešenost države da omogući snažnu vladavinu prava i potpuno poštovanje ljudskih prava, što je oblast pregovoračkog procesa u poglavljima 23 i 24.

"Nikakva lutanja i nikakvi kompromisi sa onima koji bi da grade društvo bez tolerancije nisu prihvatljivi. Srbija mora biti društvo tolerancije, jer bez nje nema uređene države", poručio je LSV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: