Kolinda prekinula putovanje, Hrvatska "šokirana presudom"

Hrvatske vlasti šokirane su i zabrinute zbog čina haškog osuđenika Slobodana Praljka, koji je posle izricanja presude u Hagu popio otrov.

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2017.

15:21

Kolinda prekinula putovanje, Hrvatska
Foto: EPA / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Pozivajući se na izvore u Vladi, N1 navodi da je premijer Andrej Plenković u kontaktu s predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, kao i s ambasadorkom u Holandiji.

Očekuje se da će Plenković posle podne dati izjavu za medije

Predsednik Sabora Gordan Jandroković (Hrvatska demokratska zajednica) rekao je da je šokiran događajima u Hagu. On je kratko prokomentarisao deo konačne osuđujuće presude koja je danas pročitana u Hagu, kojom je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, u kojem je učestvovala i Hrvatska, kao i međunarodni karakter sukoba Muslimana i Hrvata tokom rata u BiH.

"Ovde dolazi do jednog izokretanja sleda događanja i ignorisanja onoga što je Hrvatska učinila za BiH", rekao je Jandroković, prenosi Večernji list na portalu.

On je rekao da odbacuje "takav način tumačenja istorije". "Videćemo koje su nam pravne i političke radnje moguće", dodao je predsednik Sabora.

Bivši premijer i predsednik Socijaldemokratske Zoran Milanović ocenio je povodom haške presude bivšim zvaničnicima bosanskih Hrvata da je udruženi zločinački poduhvat "izmišljotina".

"Zar nije dovoljna činjenica i priznanje da su Bošnjaci najveće žrtve tog rata u svakom pogledu? Ne vidim da je za to krivac bila Republika Hrvatska, uz neke pogreške koje je radila, ali nikakav udruženi zločinački poduhvat – to je izmišljotina", rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

On je rekao da očekuje da će "određene politike i političari, pre svega u BiH, tu odluku pokušati da instrumentalizuju".

Nekadašnji ministar odbrane Pavao Miljavac rekao je da nije previše iznenađen da su presude šestorici bivših hrvatskih zvanučnika potvrđene, ali da jeste teškim kvalifikacijama koje se odnose na Hrvatsku.

"Ne postoji gora kvalifikacija - udruženi zločinački poduhvat, okupacija…. To su teške kvalifikacije koje će definitivno, voleli mi ili ne, imati posledice i za Hrvatsku, ali isto tako i na muslimansko-hrvatske odnose u BiH", rekao je Miljevac, preneli su hrvatski mediji.

Što se tiče čina Slobodana Praljka, Miljevac je rekao da je on karakteran čovek koji "očito ima određene principe i on je procenio da će to biti neka poruka koja će sigurno potresti i haški sud, ali i okarakterisati ga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: