Čitaku: Vreme ne može unazad, Srbija zloupotrebljava SB UN

Njujork -- Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku ponovo je pozvala članice Saveta bezbednosti UN da prorede dinamiku održavanja sednica o Kosovu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA  / Olivier Hoslet
Foto: EPA / Olivier Hoslet

Osim toga, ona je tražila i da se redefiniše UNMIK.

Kako kaže, Srbija zloupotrebljava Savet bezbednost i insistira na 'projektovanju paralelnog univerzuma', što je praksa još iz devedesetih godina.

"Vreme se neće vratiti unazad", rekla je Vljora Čitaku i dodala da Kosovo neće odustati od težnje da postane ravnopravna članica međunarodnih organizacija.

Zatraživši redefinisanje misije UN na Kosovu, ona je rekla da UNMIK nije mirovna misija jer Kosovo živi u miru, a nije ni administrativna misija, jer Kosovo ima svoje institucije.

Ona je ocenila da su izbori na Kosovu prošli u skladu sa međunarodnim standardima optuživši istovremeno Beograd za pritisak na kosovske Srbe.

Vljora Čitaku je navela da je kosovska vlada uložila više od 50 miliona evra u integraciju manjina i ponovo negirala navode da je 200.000 Srba pobeglo sa Kosova.

Ona se osvrnula i na angažovanje generala Vladimira Lazarevića na Vojnoj akademiji u Beogradu rekavši da je to "za žaljenje", posebno imajući u vidu da je u toku period "kad bi trebalo da završimo dijalog sa Srbijom".

"Šta čovek odgovoran za silovanje žena, deportovanje stotina hiljada ljudi može da poduči mlade kadete?", kaže Vljora Čitaku.

Kako kaže, mir i pomirenje ne mogu graditi ako se "negira istina".

Takođe se osvrnula i na pokušaj Kosova da uđe u Interpol rekavši da to što je to što je Srbija proglasila pobedu zbog toga ne samo da je pogrešno, već i neodgovorno.

"Nećemo odustati i verujem da će Kosovo uskoro imati svoje mesto u važnim međunarodnim telima. To neće biti pobeda Kosova, već pravde nad nepravdom", rekla je ona.

Ona je rekla i da će kosovska vojska biti moderna i odbrambena vojska, koja će održavati želju za evroatlantskim integracijama.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom ona je navela da Priština ostaje posvećena tome i da će primeniti sve dogovoreno u Briselu.

"Tačno da ima zbog izbornog procesa odlaganja, ali privrženost je tu. Međutim, Kosovo neće farsu. Kosovo želi pravi proces koji će dovesti do pune normalizacije odnosa između dve zemlje", rekla je ona.

Kosovo

strana 1 od 2509 idi na stranu