Vulin otvorio naučnu konferenciju: Svet se menja, nagore

Beograd -- Ministar odbrane Aleksandar Vulin otvorio je naučnu konferenciju "Asimetrija i strategija" u Domu Garde na Topčideru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Vulin je poručio da se svet menja i to, nažalost, nagore, kao i da nije svaka promena dobra, te da tome svedočimo.

“Svet postaje sve nebezbednije mesto. Svet postaje mesto u kome su pretnje sve izvesnije, a u kome su naši odgovori vrlo često nedovoljni ili ih jednostavno i nemamo. Otkako su nauka i svet proglasili smrt ideologija, proglasili da se istorija više neće menjati, živeli smo u kratkotrajnom periodu zablude da živimo u najboljem od svih sistema", naveo je Vulin.

Pokazalo se, dodao je, da je zabluda duboka koliko i gorko razočaranje.

"Sukobi u kojima živimo i trajemo pokazali su se kao duboki, teško sagledivi i sukobi na koje sve ređe imamo odgovor. Izazovi sa kojima se svi suočavamo su izazovi o kojima smo razmišljali malo, ili nimalo”, kazao je on.

Vulin je istakao da su od migrantske krize do uspona terorističkih grupa, preko sajberterorizma pa sve do asimetričnih pretnji koje osećamo unutar samog društva, i van društva, postali su izazovi na koje nemamo pravi odgovor, a konferencija treba da pokuša da pronađe odgovor.

Uspon Islamske države je uspon zla koji prevazilazi nacionalne granice, koji sada dokazuje da ne postoji kao teritorija, već kao ideja, dodao je on.

“Migrantska kriza za koju niko ne zna kako će se završiti i koliko će duboko i trajno promeniti zemlje kojima je izložena, pa čak i zemlje u kojima je nastala, upozoravaju nas da vreme koje je pred nama neće moći da se rešava onako kako smo mislili da može, ili onako kako nas je do sada učila doktrina i nauka. Svet se nepovratno promenio. I nije se promenio na bolje”, konstatovao je ministar.

Rekao je da je ono što nam ostaje kao sidro, kao uporište, kao mogućnost da od nečega krenemo upravo poznavanje dobra i zla.

Prema njegovim rečima globalizacija mora da učini korak unazad i da prihvati bar pravo na postojanje slobodnog naroda, pravo na postojanje slobodne zemlje ma koliko ona mala bila, ili ne, u stanju da upravlja svetskim tokovima i procesima.

“Bez toga, bez povlačenja globalizacije bar za korak, mi ćemo imati globalnu pretnju, ali nećemo imati globalni odgovor. Nisam vam ništa pomogao, ali sam sa vama podelio svoje sumnje, svoje strahove i ono što moj narod čini baš takvim kakav on i jeste. Razlikovanje dobra od zla. I ako veliki išta mogu da nauče od mog naroda onda je to da je moj narod uvek bio na strani slobode. Kako se Srbi opredele tako se opredelila sloboda. Tako je bilo uvek”, rekao je Vulin.

Jednodnevna naučna konferencija „Asimetrija i strategija“, na kojoj učestvuju predstavnici iz Srbije i inostranih zemalja, obuhvata tri tematska panela.

Politika

strana 1 od 8358 idi na stranu