Lavrov Tilersonu: Nedopustive akcije američkih vlasti

Moskva -- Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu da su nedopustive akcije američkih vlasti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

Američke vlasti su naložile da se skinu ruske zastave sa zgrade Generalnog konzulata Rusije u San Francisku i Trgovinskog predstavništva u Vašingtonu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Lavrov je u telefonskom razgovoru sa Tilersonom potvrdio politiku Moskve koja priprema sudsku tužbu sa ciljem vraćanja "nezakonito otete ruske imovine".

Ruski ministar je naglasio da je to što rade američki činovnici u direktnoj suprotnosti sa izjavama Vašingtona o želji za normalizacijom odnosa koji, ocenio je, nikad nisu bili gori, preneo je Sputnjik.

Lavrov je sa Tilersonom razgovarao i o situaciji u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

"Razgovarano je o rezoluciji SB UN iz 2015. godine o zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu za iranski nuklearni program. Lavrov je skrenuo pažnju da Teheran poštuje sve svoje obaveze iz dogovora i naglasio je da i drugi koautori dogovora treba da ga poštuju", navodi se u saopštenju.

Dvojica zvaničnika su razgovarali i o zonama deeskalcije u Siriji.

Lavrov je ranije danas izjavio da je Tilerson potvrdio da je borba protiv terorističke grupe tzv. Islamska država jedini cilj Vašingtona u Siriji.

Ambasada Rusije u Vašingtonu ranije je saopštila da su pedstavnici SAD skinuli zastave sa objekata zatvorenog konzulata Rusije u San Francusku, na šta su ruske diplomate protestovale.

Američke vlasti su 31. avgusta zatražile od Rusije da prekine diplomatske aktivnosti u zgradi Generalnog konzulata u San Francisku, kao i u zgradama Trgovinskog predstavništva u Vašingtonu i odeljenju Trgovinskog predstavništva u Njujorku. Ruske diplomate ispunile su taj zahtev do 2. septembra.

Moskva je akcije Vašingtona nazvala "nasilnim zauzimanjem" ruske diplomatske imovine.

Svet

strana 1 od 12983 idi na stranu