Joksimović danas u Briselu sa Hanom

Ministarka za evrointregarcije Jadranka Joksimović danas će se u sedištu Evropske komisije sastati sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Izvor: B92

Sreda, 27.09.2017.

07:10

Joksimović danas u Briselu sa Hanom
Tanjug, arhiva

Joksimović i Hanće potpisati deo sektorske budžetske podrške u vidu 27,5 miliona evra bespovratnih EU sredstava za reformu obrazovnog sistema u Srbiji.

Ona se u utorak sastala sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Dejvidom Mekalisterom, kao i sa ambasadorima država članica EU akreditovanim u Briselu, predstavnicima Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove.

Nakon sastanka sa Mekalisterom, Joksimović je izjavila da Srbija sada ima izvesniju evropsku budućnost na koju su uticale unutrašnje reforme u zemlji, strategija predsednika EK Žan-Kloda Junkerova o proširenju, ali i najavljeni kontinuitet u nemačkoj spoljnoj politici i politici prema Balkanu.

Mekalister je rekao da će Nemačka, bez obzira ko formira vladu u Berlinu, nastaviti sa politikom približavanja Zapadnog Balkan i Srbije EU.

Joksimović je ambasadore zemalja članica EU obavestila o svemu što Srbija radi u pogledu reformskih procesa u zemlji, na prvom mestu kada je u pitanju vladavina prava, a razgovaralo se i o otvaranju novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

"Mi verujemo da do kraja ove godine možemo da otvorimo bar tri poglavlja. Da li će biti organizovana jedna konferencija u oktobru, a jedna u decembru ili će sva spremna poglavlja sačekati decembar to je pitanje i dogovora i administrativnih procedura izmedju zemalja članica. Dobra vollja postoji i verujem da ćemo nastaviti pozitivan trend u pogledu otvaranja pregovaračkih poglavlja", naglasila je Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: