"Recite svetu da je Dominika uništena"

Drugi uragan koji je za manje od mesec dana pogodio Karibe popeo se jutros na najvišu kategoriju 5. Pogođeno ostrvo Dominika.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug-AP
Tanjug-AP

Kako prenosi Rojters, uragan Marija je već stigao do malog karipskog ostrva Dominika kada je udario svom snagom. "Furija koja čupa krovove", kako navodi Rojters, ide pravo ka Devičanskim ostrvima i Dominikanskoj Republici, koje će pogoditi, kako se očekuje, u sredu i četvrtak.

Kako je saopštio američki Nacionalni centar za uragane, vetar koji Marija nosi sa sobom još dok je bio na jačini 4 duvao je preko 200 kilometara na sat. Marija je danas nakratko oslabila i spuštena na kategoriju 4, ali je potom vraćena na najviši nivo opasnosti - 5.

Za sada nema izveštaja šta se dešava na ostrvu Dominika, na kom živi oko 72.000 stanovnika, ali je premijer Dominike Ruzvelt Skerit, koji uživo prati Mariju, putem svog naloga na Fejsbuku, napisao "Molim vas recite svetu da je Dominika uništena".

On je objavio i da je svako s kim je razgovarao ostao bez krova, da je sve uništeno i da očekuje da se ujutro pojave mrtvi. On će, kako je rekao, odmah krenuti u obilazak kako bi se sumirale žrtve i sagledala šteta.

"Izgubili smo sve što se novcem može kupiti", napisao je premijer na Fejsbuku, prenosi Bi-Bi-Si. "Biće nam potrebna pomoć, prijatelji, pomoć svake vrste", poručio je on, naglasivši da je posebno potrebna pomoć u helikopterima kako bi vlasti mogle da procene razmere štete.

Uragan Marija preti i ostrvima Gvadelup, Sent Kits i Nevis, Monserat, Dominika i Sveta Lucija, gde su već izdata upozorenja. Na Portoriku je već pripremljeno 450 skloništa za najmanje 68.000 ljudi. Škole su zatvorene, a zaposleni u državnim ustanovama rade skraćeno.

Marija se kreće skoro istim putem kuda je početkom ovog meseca već prošao uragan Irma, kategorije pet, koji je razorio region, prenosi Bi-Bi-Si

Razvoj situacije prati se i na američkim i britanskim Devičanskim ostrvima, na ostrvu Sveti Martin, Sveti Bartolomej, Saba, Sveti Eustahije i Angvila. Neka od ovih ostrva još se oporavljaju nakon što je tuda prošao uragan Irma, u kojem je poginulo najmanje 37 osoba i koji je izazvao ogromnu materijalnu štetu.

Kako je prethodno preneo Rojters, francuska vlada je izdala upozorenje na uragan za svoju karipsku teritoriju Gvadalupe, pošto se Marija približava jugozapadnom delu ovog ostrva. Francuska je, takođe, izdala upozorenje za Martinik, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu