Kome građani najviše veruju - Vojska, crkva pa policija

Beograd -- Poverenje građana Srbije u institucije značajno je poraslo u odnosu na 2011. godini, saopštila je agencija za istraživanje "Deep dive".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Prema rezulatatima tog istraživanja, najviše se veruje Vojsci, crkvi, policiji, katastru i Narodnoj banci.

Kako se navodi, Studija zadovoljstva korisnika usluga, kao deo Projekta o upravljanju nepokretnostima (projekat REMP), koji Republicki geodetski zavod sprovodi uz finansiranje Svetske banke, pokazala je da 57 odsto građana najviše veruje Vojci Srbije, što je veliki porast u odnosu na 37 odsto 2011. godine.

Crkvi veruje 54 odsto, pet procentnih poena više nego pre pet godina, Republičkom geodetskom zavodu 46 odsto, što je porast od 13 poena.

Istraživanje je sprovedeno krajem 2016. godine i početkom 2017. godine, na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.500 građana Republike Srbije, sastavljenog od 60 odsto gradskog i 40 odsto seoskog stanovništva iz šest regiona - Vojvodina (27 odsto), Beograd (22), Zapadna Srbija (13), Istočna Srbija (9 odsto) i Južna Srbija (13).

Kvalitativni deo istraživanja sproveden je u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru, a istraživanjem su obuhvaćene i neke od osetljivih grupa u populaciji Srbije, i to osobe sa invaliditetom te pripadnici dveju najbrojnijih nacionalnih manjina u Srbiji - romske i mađarske.

strana 1 od 143 idi na stranu