"Hrvatska i dalje ne priznaje postojanje srpskih žrtava"

Lider Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže, povodom 22 godine od akcije "Bljesak", da u Hrvatskoj nema spremnosti da se prizna postojanje srpskih žrtava.

Izvor: Beta
Podeli
foto: mc.rs
foto: mc.rs

Takođe, nema ni spremnosti da se kazne odgovorni za brojne zločine nad njima.

"Hrvatska vojska tada je masovno granatirala srpska mesta, gađala raketama autobuse u kojima su bili civili i pucala po kolonama žena, dece i staraca koja se kretala prema mostu na Savi da bi prešli u Republiku Srpsku... Hrvatska se nije suočila sa zločinima, što pokazuje činjenica da se odaje počast samo hrvatskim žrtvama, dok se srpske žrtve ignorišu i ne priznaju", ocenio je Linta u pisanoj izjavi.On je zatražio da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine konačno pokrene istragu protiv hrvatskih komandanata koji su odgovorni za zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima u akciji "Bljesak" poput Petra Stipetića, Mladena Kruljca, Ivana Basarca, Luke Džanka, Marijana Marekovića, kao i komandanata ostalih hrvatskih vojnih jedinica koje su učestvovale u toj akciji.

"U slučaju da hrvatsko pravosuđe odbije da procesuira odgovorne za ratne zločine srpsko tužilaštvo treba da podigne optužnice i raspiše poternice za navedenim hrvatskim komandantima", dodaje se.

Akcija "Bljesak" počela je 1. maja 1995. godine na teritoriji zapadne Slavonije, a za 36 sati sa te teritorije proterano je 15.000 ljudi.

U akciji hrvatske vojske su ubijene 283 osobe, od čega 57 žena i devetoro dece.

Politika

strana 1 od 273 idi na stranu