RIK proglasio izbornu listu Republikanska stranka

Beograd -- Republička izborna komisija (RIK) proglasila je Izbornu listu Republikanska stranka- Republikanus part - Nikola Sandulović.

Izvor: Beta
Podeli

RIK je donela rešenje da dva člana te stranke budu određena za predstavnika liste u proširenom sastavu RIK-a.

Kako je rečeno na sednici, te odluke su donete nakon što je ta stranka otklonila nedostatke uočene prilikom predaje Izborne liste.

Istovemeno, RIK je jednoglasno odbio da se Republikanskoj stranci utvrdi status političke stranke nacionalne manjine.

Pre nego što je ta odluka doneta, predsednik RIK-a Dejan Đurđević kazao je da ta stranka u svom statutu sadrži opšte političke ciljeve svojstvene "običnim" političkim strankama.

Pored toga, konstatovano je da RIK nema dokaze o političkom delovanju "na planu ostvarenja ciljeva" mađarske nacionalne manjine, kao i da na internet sajtu te stranke postoje sadržaji samo na srpskom i engleskom, ali ne i na mađarskom jeziku.

Na sednici, RIK je odbio zahtev Sonje Šćekić za povlačenje kandidature za narodnog poslanika na Izbornoj listi Dveri- Demokratska stranka Srbije- Sanda Rašković Ilić - Boško Obradović.

Đurđević je tu odluku obrazložio time da Zakon o izboru narodnih poslanika ne predviđa mogućnost da kandidat na izbornoj listi odustane od svoje kanidature za narodnog poslanika.

"Iako to Zakon o lokalnim izborima priznaje, ne priznaje Zakon o izboru narodnih poslanika, odnosno Upravni sud, koji je i prilikom prethodnih paramentarnih izbora odbijao takve zahteve", rekao je Đurđević.

On je ujedno saopštio i odluku radne grupe za posmatrače, koja je prihvatila zahtev udruženja Akademska inicijativa Forum 10 iz Novog Pazara, da bude strani posmatrač za praćenje izbora.

Na sednici je utvrđen i tekst saopštenja za javnost i prikazan spot kojim se glasači obaveštavaju o izborima, a koji je napravila Radiotelevizija Srbije.

Po toj odluci, saopštenje u televizijskim programima treba da bude prikazano belim slovima na plavoj pozadini, sa grbom Srbije, uz istovremeno čitanje teksta od strane spikera i interpretaciju teksta znakovnim putem.

Najavljeno je da će u četvrtak, 7. aprila, Grupa građana Levica Srbije i Udruženje građana "6. oktobar" predati svoje Izborne liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 275 idi na stranu