"Politički angažman Šešelja negativan za Srbiju"

Džejms Ker Lindzi, profesor na Londonskoj školi i stručnjak za Balkan,izjavio je da presuda Šešelju neće pobiti činjenicu da je on otrovni političar pun mržnje.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2016.

21:40

Foto: Tanjug

On je naveo da će Šešeljevov politinčki angažman negativno uticati na imidž Srbije.

Ker-Lindzi je ocenio da je Šešelj "maligni deo srpske političke scene".

"Donekle se nešto ovako i moglo očekivati, ali da bude oslobođen po svim tačkama optužnice je ipak veliko iznenađenje. Iskreno, znao sam da će biti izrazito teško dokazati da je kriv, ali sam mislio da će ga osuditi za jednu-dve tačke na period koji je već proveo u Sheveningenu jer svi znamo da bi se on teško vratio u Hag", rekao je Ker-Lindzi za "Blic".

Britanski stručnjak je, komentarišući celokupno suđenje Šešelju, dodao da je njemu taj proces pre ličio na slučaj protiv tužilaštva Haškog tribunala”, a ne lidera srpskih radikala.

"Sudije su bile vrlo kritične prema tužiocima, kao da se sudilo njima, a ne Šešelju. Kritikovali su način na koji je slučaj vođen, da je to rađeno vrlo traljavo, pa čak i opominjali da se pravi razlika između nasilja i ratnih zločina", dodao je on

Ker-Lindzi ističe da je vrlo opasno ovakvu presudu tumačiti kao da je “Šešelj ođednom postao anđeo”, te da će njegova politička kampanja negativno uticati kako na pomirenje u regionu, tako i na srpsku politiku i imidž u svetu.

"On je i dalje Šešelj: otrovni političar pun mržnje i ultranacionalizma koji neće prestati da mrzi i provocira Hrvate i Bosance...Nije ođednom postao dobar samo zato što sa pravne tačke gledišta nije proglašen krivim. Da, nismo dokazali ratne zločine i Šešelj će to vrlo dobro moći da iskoriti u svojoj izbornoj kampanji. To generalno nije dobro za srpsku politiku i put kojim sada ide. Tek neće biti dobro ukoliko ponovo uđe u parlament, a verujem da će mu rejtnig nakon ovakve presude svakako skočiti", kaže Ker-Lindzi.

Presuda se može tumačiti, kaže britanski stručnjak, i kao davanje legitimiteta projektu “Velika Srbija” koji bi Šešelj sada mogao da nastavi da zagovara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: