Ustavni sud BiH proglasio neustavnim Dan RS

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Dan Republike Srpske, koji se obeležava 9. januara, kada je pravoslavni praznik Sveti Stefan.

Izvor: Beta
Podeli

Sudija Ustavnog suda BiH Suada Paravlić izjavila je novinarima da je Ustavni sud prihvatio apelaciju bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i proglasio neustavnim određene odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske.

"Ustavni sud BiH nije osporio pravo Republike Srpske da slavi Dan Republike, ali to ne može da bude 9. januar. Razlog zašto ne može da bude 9. januar je upravo onaj razlog zbog koga je taj datum i određen kao Dan Republike, jer je sud ocenio da taj datum nije prihvatljiv za sve građane Republike Srpske, odnosno da ga svi građani ne doživljavaju kao Dan Republike", navela je Palavrićeva.

Ovakva odluka doneta je preglasavanjem.

Za odluku su glasali troje sudija koji su stranci i dvoje bošnjačkih sudija, dok jsutroje sudija, dvoje Srba i jedan Hrvat, bili protiv odluke. Drugi sudija Hrvat zbog bolesti nije bio na glasanju.

Prema odluci Suda BiH, Narodna skupština RS treba da u roku od šest meseci usaglasi sporni član Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH je naglasio da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana BiH pravoslavne veroispovesti, kao ni slično pravo građana bilo koje druge verske zajednice u Bosni i Hercegovini, da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obeležavaju svoje praznike, uključujući i slavu Svetog Stefana.

Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebno njihovo slobodno manifestovanje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva.

"Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumeti", navodi se u saopštenju.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je za "Nezavisne novine" da Republika Srpska ostaje pri svom prazniku i da nikakav sud to ne može osporiti.

On je okazao da su sve odluke Ustavnog suda BiH bile "na štetu po vitalne interese RS, od konstitutivnosti naroda do grba".

"Sve kad skupite vidite da je to bilo u matrici koja je okupila dva stranca i dva Bošnjaka, koji su glasali za sve što je protiv RS. Danas je to preteralo meru, u svakom slučaju, RS ostaje pri svom prazniku koji nikakav sud ne može osporiti", rekao je Dodik.

On je dodao da je Ustavni sud BiH "muslimanski sud protiv Srba" i najavio je da će RS energično reagovati u narednim danima.

"Pozvaću sve relevantne faktore u RS na aktivno, usaglašeno i jedinstveno delovanje", rekao je Dodik.

Pravnik Mile Dmičić, koji je bio član delagacije RS, koja je branila Dan Republike pred Ustavnim sudom BiH, izjavio je da je odluka ovog suda isključivo političke, a ne pravne prirode.

On je kazao da se njome preglasavanjem i majorizacijom pokušava narušiti ustavnopravni status RS zagarantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"RS će putem najviših ustavnih organa morati razmotriti stavove iz odluka Ustavnog suda i odrediti se prvenstveno u smislu da ne može ukidati Dan Republike koji je njen sekularni, a ne verski praznik", naveo je Dmičić.

Po njegovim rečima, Dan Republike kao datum državnosti verifikovao je i Dejtonski mirovni sporazum i Venecijanska komisija.

Dragan Čavić, lider NDP-a, koji je kao bivši predsednik RS bio u timu za odbranu Dana RS, rekao je da je odluka "nema nikakve veze sa pravom i pravdom".

"Ovo je čista politička odluka. To znači da nemamo drugog izbora, pored ovakvog delovanja Ustavnog suda BiH, nego da Narodna skupština RS zauzme stav i ostane pri Deklaraciji da nećemo ukidati praznik Republike, bez obzira na to šta govori i kakve odluke donosi Ustavni sud BiH", rekao je Čavić.

Prema njegovim rečima, to znači da kao državni praznik u RS treba ukinuti i Dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji se, igrom slučaja, obeležava 21. novembra, kada je krsna slava Aranđelovdan.

SDS je u saopšenju za javnost pojasnila svoj stav da je odluka Ustavnog suda BiH "udarac odnosima u BiH", dodavši da se ovakvom odlukom Ustavnog suda BiH destabilizuje ova zemlja.

"Umesto da vidimo kako će narod bolje da živi, na sceni imamo borbu ko će kome zabiti nož u leđa. Ovo je loša poruka iz Federacije BiH, ali i svih onih koji u ime međunarodne zajednice donose odluke u Ustavnom sudu BiH, i to zajedno sa bošnjačkim sudijama", ističe se u saopštenju SDS-a.

U SDS-u smatraju da bi bilo dobro za sve u BiH da se "hitno završi diktatura stranaca u Ustavnom sudu BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 147 idi na stranu