Mogerinijeva: Očekujem otvaranje granice

Brisel -- Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da zatvaranje hrvatske granice nije rešenje.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Osim toga, ona je pozvala zvanični Beograd i Zagreb da zajednički pristupe rešavanju migrantske krize.

"Danas sam razgovarala sa oba premijera, sa srpskim - telefonom, a sa hrvatskim - lično i pozvala ih, naročito hrvatskog premijera, da konstruktivno priđu rešavanju problema", rekla je Federika Mogerini novinarima uoči današnjeg vanrednog samita EU u Briselu.

Ona je izjavila da zatvaranje granice za teretni saobraćaj nije rešenje i istakla da to dovodi do negativnih osećanja u regionu.

"Zatvaranje granica nikada nije rešenje a u tom delu kontinenta ovakav postupak može ponovo izazvati mučna osećanja koja nam u ovom trenutku nisu potrebna. Zajedno kao Evropljani, u državama članicama i van njih, a naročito na Zapadnom Balkanu, moramo da se izborimo s velikim prilivom izbeglica i migranata. Zato se nadam da će granica biti otvorena, između ostalog zbog nesmetanog protoka robe ali i zbog upravljanja prilivom izbeglica", rekla je Federika Mogerini novinarima.

Visoka predstavnica je istakla da je problem migranata zajednički izazov i za EU i za zemlje koje nisu članice EU i da se taj problem mora zajednički rešavati.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da je razgovarala sa predsednicima vlada Srbije i Hrvatske Aleksandrom Vučićem i Zoranom Milanovićem i da očekuje otvaranje granice između te dve države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 506 idi na stranu