MUP objavio sve o samoubistvu

Beograd -- Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je dodatnu dokumentaciju u vezi sa slučajem samoubistva prijatelja zaštitnika građana Saše Jankovića 1993. godine.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

MUP je u skladu sa zahtevom poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića objavio dodatnu dokumentaciju, do koje su došli nakon prvobitnog objavljivanja dokumentacije.

Među dokumentima se nalazi izveštaj koji je upućen Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu na osnovu njihovog zahteva koji sadrži službene beleške o obavljenim informativnim razgovorima sa pet osoba.

Objavljeni su i zapisnici o poligrafskom ispitivanju četiri lica, kao i oružni list Jankovića za pištolj "CZ-99".

Takođe, ponovo je objavljen i nalaz veštačenja "parafinskih rukavica" gde se vide početna slova osoba koje su testirane, kao i rezultati tih analiza.

Dokumenta su postavljena na sajt Ministarstva unutrašnjih poslova http://www.mup.gov.rs/

MUP je pre tri dana objavio nalaz Odeljenja kriminalističke tehnike MUP-a, u kome piše da je veštačenje "parafinske rukavice" sa ruku Jankovića pokazalo prisustvo nitrata na njegovim rukama, odnosno kontaminaciju njegovih ruku barutnim česticama.

U tom nalazu se takođe navodi da pištolj u trenutku ispaljenja nije bio naslonjen na gornju usnu nastradalog, te da odsustvo barutne gareži iz okoline rane ukazuje da pištolj nije mogao biti bliže od 25 do 30 centimetara.

Objavljene su i kopije oružnih listova i ugovor o razmeni pištolja, na zahtev Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, kao i zapisnik o uviđaju i izveštaj o tom događaju.

To samoubistvo dogodilo se 1. aprila 1993. godine, a na sajtu MUP-a objavljena su dva nalaza veštaka - prvi sa datumom 5. april 1993. godine, a drugi datiran 9. maja 1994. godine.

U balističkom veštačenju koje je obavljeno povodom samoubistva 1. aprila 1993. godine na Novom Beogradu, navodi se da upoređivanjem čaura sa ispaljenom čaurom utvrđeno potpuno poklapanje.

Kako saznaje list "Danas" u bezbednosnim krugovima, policija i tužilaštvo pokrenuli su istragu o pretnjama upućenim zaštitniku građana Saši Jankoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu