"Srbija popravlja odnose sa SAD"

Beograd -- Srbija nije promenila svoju spoljnu politiku, rekao je šef diplomatije Ivica Dačić.

Izvor: Blic, Tanjug
Podeli

Dačić je rekao da niti nas Rusija pritiska da odustanemo od EU niti Zapad traži da se distanciramo od Moskve.

On je za "Blic" dodao i da su strateški ciljevi Srbije nepromenjeni - EU, negovanje tradicionalnih odnosa s Rusijom i Kinom i regionalna stabilnost.

"MI se ne okrećemo više Zapadu kao što se tumači poslednjih dana, već imamo svoje strateške ciljeve nepromenjene poslednje tri godine. Ukoliko ih je neko tek sada primetio, to je njegova greška. Dakle, s jedne strane je prijateljstvo sa Rusijom, a s druge je opredeljenje ka EU", naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da je američkog državnog sekretara Džona Kerija pitao šta je mislio kada je rekao da je Srbija na liniji vatre izmedju Istoka i Zapada i da mu je pojasnio da Rusija nikada nije od nas tražila da ne idemo u EU niti nas bilo čime ucenjuje.

"Jednostavno rečeno, Rusija ničim ne ucenjuje Srbiju. Kod nas ne postoji dilema idemo li u EU ili evroazijski savez. Idemo u EU. To ni Rusija od nas ne traži. Ta dilema je veštačka", naglasio je Dačić.

Dačić je istakao i da Srbija produbljuje i popravlja odnose medjusobnog poverenja i partnerstva sa SAD.

"Da ne bude zablude, niti je američki državni sekretar nešto tražio od nas kao predsedavajućeg OEBS-u, niti to čini Moskva. SAD nisu za konfrontaciju već za deeskalaciju sukoba. Oko Ukrakjine se konsultujem sa svima, i sa Moskvom i sa Kijevom i sa Vašingtonom i Berlinom. Srbija nikad nije imala bolju poziciju i ja sam veoma zadovoljan", rekao je Dačić.

Na pitanje da li Rusija zateže odnose sa Srbijom, s obzirom da je "Rusija danas" poslednjih dana prozivala Vladu u Beogradu, Dačić je odgovorio da se u spoljnoj politici ne može toliko polagati na jedan slučaj i da naši odnosi s Rusijom, koji su istorijski, nisu narušeni.

Upitan šta misli o ulozi bivšeg britanskog premijera Tonija Blera kao savetnika u Vladi, Dačić je odgovorio da zbog sastanaka vezanih za OEBS nije bio u zemlji i da nema informacije o tome.

strana 1 od 200 idi na stranu