Vinča: Grade dalekovod kod vrtića

Beograd -- Meštani Vinče zabrinuti su zbog izgradnje dalekovoda u blizini škole i vrtića i tvrde da nemaju nikakve informacije o tome, kao i da niko neće da ih primi.

Izvor: B92
Podeli

“Početkom jeseni prošle godine u neposrednoj blizini škole i vrtića u Vinči su od strane EMS-a izgrađeni stubovi dalekovoda 2x400 kV, i to u prisustvu pripadnika policije. Do trenutka podizanja (temelja) stubova predmetnih dalekovoda, kao roditelji čija deca treba osam godina da provedu u navedenim ustanovama, nismo dobili nikakve zvanične informacije o projektu”, navode iz Udruženja građana "Sve uz osmeh".

Građani su se, kako navode, obraćali mejlom direktoru EMS-a, i to tri puta, s molbom da se sastanu i informišu u vezi s problemom i pronađu rešenje, ali odgovor nisu dobili.

Kako navode, mejlove su slali i u Vladu, na adrese svih nadležnih ministarstava, skupštinskih odbora u čiji bi domen spadao ovaj problem, ali odgovora nije bilo.

Građani tvrde da javnost sa ovim slučajem nikada nije upoznata i da za ovu priču "postoji medijska blokada".

Posle rušenja brojnih dalekovoda u Majdanpeku i okolini, i uprava škole se zabrinula i sagledala problem rušenja dalekovoda, gde bi životi naše dece bili zaista ugroženi, pa se krajem decembra 2014. obratila EMS-u sa zahtevom da se dalekovodi izmeste iz bliže zone škole, navode iz Udruženja.

“Sličan problem je ranijih godina bio i sa dalekovodima u Mirijevu pa je problem rešen delom izmeštanjem trase dalekovoda sa naseljene teritorije, a delom ukopavanjem kablova, što predstavlja daleko bezbednije, ali skuplje rešenje. S obzirom na to da je određeni broj građana Vinče već podneo tužbe zbog dobijanja građevinskih dozvola za izgradnju stambenih objekata na zemljištima koja su, prema ranijim planovima, na trasi budućih dalekovoda, troškovi nadoknada štete nezadovoljnim građanima, čiji će se broj povećati, prevazilaze troškove izmeštanja dalekovoda ili ukopavanja njihovih kablova”, tvrde iz Udruženja građana “Sve uz osmeh“.

U Službenom listu grada Beograda br. 54 od 01.10.2012. godine u tački 1.2.2.4 za elektroenergetske objekte i mrežu naponskog nivoa 400 kV definisan je zaštitni pojas i pravila tj. mogućnosti izgradnje.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 248 idi na stranu