Badnje veče po Gregorijanskom

Beograd -- Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru slave večeras Badnje veče, uoči Božića.

Izvor: Tanjug
Podeli

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće u 20 časova misu u crkvi Blažene Devica Marije, dok će ponoćnu misu predvoditi u crkvi Svetog Ante.

Hočevar je čestitao svim vernicima predstojići Božić poručivši da je život svetinja kojom niko nema pravo da trguje - ni nacionalne, ni međunarodne intstitucije.

"Božić nije praznik samo nekih većih ili manjiih crkvenih, verskih zajednica ili nekih plašljivih osoba koje beže od ovog sveta. Bozićna tajna je zato kamen temeljac svekolikog života i celokupne kulture, noseći stub prave civilizacije i živog humanizma", poručio je Hočevar u božićnoj poruci.

On je poželeo vernicima da mirno žapočnu Novu godinu.

"Uvidevši sve to, s novom snagom jedni drugima čestitajmo Božić! Srećno i spasonosno bilo nam rođenje Hristovo! Ispunjeni tom svetlošću i snagom, mirno započnimo Novu godinu 2015. S Božjom blagoslovom ona će sigurno biti srećna i uspešna, što od srca svima želim", rekao je Hočevar čestitajući Božić i pripadnicima istočnih crkava tradicionalnim pozdravom Hristos se rodi - Vaistinu se rodi.

Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

Prema Jevanđelju Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 270 idi na stranu