Uskoro se ukida vanredna situacija

Ministar odbrane Bratislav Gašić predložiće premijeru Aleksandru Vučiću da se u Obrenovcu ukine vanredna situacija.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 08.06.2014.

14:17

Default images

To znači da odgovornost za asanaciju terena i pomoć ugroženima ne bi više bila na vojsci, već bi se prebacila na opštinu, odnosno gradsku vlast.

To, međutim, ne znači da bi se vojska i policija skroz povukli. Neke jedinice, poput inženjerije i mehanizacije bi ostale, dok bi glavnu reč u daljoj obnovi Obrenovca trebalo da preuzme opština.

Vojska Srbije, koja već pet dana sanira posledice poplava u Obrenovcu, do danas je na deponije odnela oko 15.000 tona kabastog smeća. U ovom trenutku u tom gradu angažovano je oko 1.000 njenih pripanika.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane u doskora neprohodnim ulicama, nema više gomila kabastog smeća, niti mirisa truleži, zbog čega su vojnici angažovani na uklanjanju ostataka otpada, pomoći stanovništvu u dvorištima i čišćenju ulica.

"Angažovanjem Vojske Srbije na deponiju je odneto oko petnaest hiljada tona kabastog smeća i možemo slobodno reći da smo trenutno najveće gradjevinsko i komunalno preduzeće u zemlji", izjavio je komandant Štaba za otklanjanje posledica poplava u Obrenovcu general-potpukovnik Aleksandar Živković.

On je dodao da su, nakon akcije spasavanja i evakuacije, u završnoj fazi aktivnosti na sanaciji i normalizaciji stanja, ali da je od velikog značaja uloga Vojske u umrežavanju i koordinaciji svih javnih službi i aktivnosti.

Ispred Sokolskog doma angažovano je dvanaest pripadnika Komande za razvoj Beogradske brigade.

Kapetan Miloš Durković istakao je da Vojska Srbije daje maksimum kako bi pomogla lokalnom stanovništvu, dodavši da je deo njenih pripadnika iz Obrenovca, zbog čega srpski vojnici pomažu i u sanaciji njihovih poplavljenih domaćinstava.

"Tu smo da pružimo logističku podršku, u sanitetu, dopremanju hrane i goriva", dodao je Durković.

Ispred crkve i Osnovne škole “Prva obrenovačka” deo jedinice iz Centra za obuku V i PVO iz Batajnice tovari ostatke šuta, a posao će nastaviti u toj ulici sve dok ne bude kompletno obavljen, ističu vojnici i poručuju da im elana ne nedostaje.

Novinarska ekipa magazina "Odbrane" na terenu je zatekla ekipu prve Lake poljske bolnice, koja je došla na poziv jednog do gradjana čija majke je imala zdravstvenih problema.

Opšti hirurg major Dejan Veljković izjavio je da je do sada obavljeno 350 pregleda i da je reč uglavnom o lakšim povreama nastalim tokom iznošenja smeća.

"Ima dosta i internističkih stanja i pregleda, hipertenzija, a i psihijatar ima posla. Možemo reći da je naša laka poljska bolnica opravdala svoje postojanje i pacijenti su imali prilike da, praktično u komšiluku, ostvare osnovnu zdravstvenu zaštitu", zaključio je Veljković.

Voda u Obrenovcu i Bariču i dalje nije za piće

Voda iz centralnog vodovoda u Obrenovcu pogodna je samo za održavanje lične higijene i higijene prostorija, ali se i dalje ne može koristiti za piće i pripremu hrane, zaključak je Gradskog zavoda za javno zdravlje, podsetila je danas uprava obrenovačke opštine.

Kako se navodi u saopštenju snabdevanje električnom energijom postrojenja za preradu vode "Zabrežje" je stabilizovano, što omogućava održavanje pritiska vode u distributivnom sistemu na optimalnom nivou i značajno umanjuje rizik od sekundarne kontaminacije.

Zaključno sa jučerašnjim danom, dodaje se u saopštenju, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd obavio je uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje ukupno 85 uzoraka vode sa PP "Zabrežje" i iz distributivnog sistema u Obrenovcu, a rezultati svih fizičko-hemijskih i mikrobioloških ispitivanja pokazali su da je voda sa postrojenja za prečišćavanje i iz aktivnog dela distributivnog sistema higijenski ispravna.

Medjutim, i pored navedenih dobrih rezultata ispitivanja vode, zbog nestabilnih uslova na terenu, voda iz vodovodnog sistema u Obrenovcu se do daljnjeg ne može koristiti za piće i pripremu hrane, ističe se u saopštenju i podseća da se za trudnice i malu decu mora obezbediti higijenski ispravna voda za piće za sve namene.

Zaključno sa jučerašnjim danom uzorkovano je i laboratorijski ispitano ukupno 40 uzoraka vode sa PP "Barič", a rezultati su pokazali da je voda iz vodovoda u Bariču mikrobiološki ispravna.

Ipak, kako su pokazali rezultati fizičko-hemijskih analiza, ustanovljeno je prisustvo povećane koncentracije pesticida, zbog čega je Gradski zavod za javno zdravlje mišljenja da se i voda ne može koristiti za piće i pripremu hrane, a može za održavanje lične higijene i higijene prostorija.

Izuzetak, kako se dodaje, jesu trudnice i mala deca, za koje se mora obezbediti higijenski ispravna voda za piće za sve namene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: