Posle poplava Srbiji prete klizišta

Beograd -- Srbiji kao posledica poplava prete brojna klizišta, posebno ukoliko brzo dođe do povlačenja Save i Dunava na beogradskom području, izjavila Biljana Abolmasov.

Izvor: Tanjug
Podeli

Govoreći o unutrašnjosti Srbije, profesorka Rudarsko-geološkog fakulteta iz Departmana za geotehniku, navela je da na tom području stvaranje klizišta još nije završeno.

Prema njenim rečima, profesori i stručnjaci Građevinskog i Rudarsko-geološkog fakulteta danas su imali sastanak u Ministarstvu građevine, na kome je dogovoreno da se sa Vojno-geografskim institutom, specijalnim avionom, prelete područja sa klizištima kako bi se utvrdilo koja od njih su najhitnija za sređivanje da se tamo pošalju ekipe, kao i da se utvrdi iznos materijalne štete.

Procena štete zbog klizišta, kako je rekla, ne može da se uradi za dva-tri dana, jer su potrebne minimum dve nedelje, pošto teren mora prvo da se snimi i snimci proanaliziraju, dodala je Biljana Abolmasov.

Ona je ocenila da je neka od tih klizišta moguće sanirati, a neka nije moguće, istakavši da Srbija ima dovoljno kapaciteta i stručnjaka koji na tome treba da rade i kada je reč o geologiji i o građevinskim stručnjacima.

Ona je ukazala na to da su Srbiju zadesile nesvakidašnje padavine, koje nisu zabeležene više od 100 godina i za koje ne može da se kaže da su normalna pojava, istakavši da klimatske promene definitivno imaju uticaja na ovakve pojave.

Srbija je 2005. kao i 2006. i 2010. imala ozbiljne količine padavina, koje su takođe pokrenule mnoga klizišta, i sada više ne možemo računati da ćemo takve situacije imati jednom u 25 godina, što znači da ćemo morati da se prilagodimo, kako ne bismo imali velike materijalne štete, dodala je Biljana Abolmasov.

Ona je ukazala na to da postoji mogućnost da Srbija kroz neke međunarodne projekte dobije određenju količinu novca namenjenu, pre svega, za istraživanja o klizištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 159 idi na stranu