Kako će se voziti funkcioneri

Vlada Srbije sutra donosi uredbu o korišćenju službenih automobila. Na izveštaj državnog revizora za šta se sve korista službena vozila u 2012. još se čeka.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2014.

15:57

Default images

Vlada bi trebalo da održi sednicu sutra u 8 ujutro.

Za sada se zna da država samo na 27 hiljada automobila Vlade, državnih uprava i agencija, bez lokalnih samouprava i javnih preduzeća, troši preko 6 milijardi dinara godišnje.

Izveštaj državnog revizora o krišćenju službenih vozila za 2012. godinu kasni jer još uvek nisu dobili sve podatke i prigovore koji moraju da se provere. Izveštaj revizora je još uvek u fazi nacrta tako da se i daje ne zna tačno kakvih je sve zloupotreba službenih vozila bilo.

"Ja sada ne mogu da govorim o detaljima mogu samo da kažem da 126 obuhvaćenih subjekata ima 26.996 vozila", kaže glavni državni revizor Radoslav Sretenović.

Od tog broja 6.244 vozila su opšte namene, a 20.722 posebne namene - to su vozila koja koristi MUP, Bezbednosno informativna agencija i Ministarstvo odbrane.

Ovaj broj vozila obuhvata samo vozila ministarstava, državnih uprava i agencija, ali ne i lokalnih samouprava i javnih preduzeća. Ono što se zna je koliko tih 126 subjekata koji imaju 26.996 vozila godišnje košta građane.

"Ta cifra je negde oko 6, 1 milijarda dinara", kaže revizor Sretenović navodeći da su to bili izdaci u 2012. godini za gorivo, ulje, pneumatike, parkiranje, registraciju...

DRI će kroz konačan izveštaj predložiti vladi i direktnim korisnicima budžeta Republiike Srbije određene preporuke, a sve u cilju unapređenja sistema upravljanja službenim vozilima.

Grad Pančevo spreman je da se odrekne službenih automobila koja šalje na javnu licitaciju. Gradonačelnik Pavle Radanov kaže da će se po gradu kretati električnim automobilom koji je Pančevo dobilo kao donaciju. Kako kaže uradiće se opšta racionalizacija voznog parka, a zaposleni će više koristiti bicikle, inače najčešće prevozno sredstvo u Vojvodini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: