Uhapšena ukrajinska novinarka

Slavjansk, Kijev -- Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini pritvorili su ukrajinsku novinarku Irmu Krat, pod optužbom da je počinila "ratni zločin" tokom proevropskih protesta.

Izvor: Tanjug
Podeli

Irmu Krat (29) pritvorili su u nedelju uveče ekstremisti u gradu Slavjansku, rekao je advokat Oleg Veremjenko, prenela je agencija Rojters, a ruski internet kanal "Lajf njuz" postavio je snimak na kome se vidi novinarka u pratnji maskiranih muškaraca u borbenoj opremi i aktiviste.

Dalje se vidi na snimku žena koja je rekla da je Irma Krat, sa licem pokrivenim maramom, rekavši na ukrajinskom "Oni su me pritvorili ali postupaju u redu sa mnom. Proveriće izveštaje koje sam uradila i onda će odlučiti kada će me pustiti".

Čovek u kamuflažnoj opremi predstavljen kao Pavel rekao je za "Lajf njuz" da je ona pod istragom zbog "ratnog zločina" protiv policije i civila tokom kijevskog protesta, koji je doveo do svrgavanja Janukoviča u februaru.

Poslednju poruku na svojoj fejsbuk stranici Krat je postavila u nedelju čestitajući Uskrs, uz koju je stavila i fotografiju na kojoj pali sveću u improvizovanoj crkvi tokom protesta u Kijevu.

Advokat je rekao da je Krat pritvorena sa još jednim novinarom, "frilenserom" Serhijem Lefterom (22), koji je od srede zatvoren. Ukrajinska novinska agencija Interfaks i još neki lokalni mediji javili su da su ekstremisti pritvorili još tri strana novinara u ponedeljak u Slavjansku. Nekoliko novinara su separatisti ispitali u kratkom vremenskom roku i potom ih pustili.

Naoružana grupa je zauzela javne zgrade u Slavjansku, u regionu Donjeck, pre devet dana kao deo širokog pokreta ukrajinskog stanovništva koje govori ruski jezik i zahteva referendum u istočnoj Ukrajini koji bi doveo do sličnog pripajanja Rusiji, kao što je to uradjeno sa Krimom.

OEBS posetio novinarku

Predstavnici OEBS-a u Slavjansku sreli su se sa kijevskom novinarkom Irmom Krat, koju su juče privele pristalice federalizacije Ukrajine optužujući je za špijunažu, javila je ukrajinska agencija UNN.

"Sreli su se sa našom zarobljenicom, aktivistkinjom Evromajdana. Dobro je pazimo, nije se žalila", rekao je "narodni gradonačelnik" Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov.

Asošijeted pres je preneo da je "vidno nervozna Kratova rekla novinarima" da bi želela da ode, ali da "političari treba da se dogovore i nađu miran način za izlaz".

Advokat Oleg Veremjenko rekao je da je 29-godišnju novinarka pritvorena u nedelju uveče, sa još jednim novinarom Serhijem Lefterom (22), koji je zatvoren od srede.

strana 1 od 488 idi na stranu