Brisel: Završeni razgovori BG-PR

U Briselu su završeni razgovori delegacija Beograda i Prištine koji se odvijaju pod okriljem visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 31.03.2014.

15:55

Default images

Današnja runda dijaloga počela je nešto posle 15 sati bilateralni satancima Eštonove najpre sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a potom i sa delegacijom Beograda u kojoj su premijer i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, kao i savetnik predsednika Srbije Marko Djurić, ministar za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i generalni sekretar Vlade Veljko Odalović.

Posle bilateralnih razgovora održan je i zajednički sastanak delegacija sa Eštonovom.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič je izjavila da će biti reči o svim otvorenim pitanjima u procesu primene Briselskog sporazuma, i da je pravosuđe visoko na dnevnom redu.

Ona je navela da su razgovori počeli bilateralnim sastankom Ketrin Ešton sa kosovskom delegacijom koju predvodi premijer Hašim Tači.

Nakon toga, visoka predstavnica EU je razgovarala i sa delegacijom iz Srbije - premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

Pre početka razgovora Tači je novinarima kazao da očekuje dogovor o pravosuđu na severu Kosova i uključivanju Zajednice srpskih opština u kosovski pravni sistem.

"Danas smo ovde da finalizujemo dogovor o pravosuđu koji je načelno već postignut", rekao je Tači novinarima u Briselu uoči bilateralnog susreta sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

On je, takođe, dodao da Zajednica srpskih opština mora da se uklopi u kosovski ustavni okvir.

Na današnjim razgovorima, Beograd predstavljaju premijer i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, a prištinu Hašim Tači.

Ovo je prva runda dijaloga posle parlamentarnih izbora u Srbiji, a Dojče vele piše da u diplomatskim izvorima u Briselu navode da bi, bez obzira na privremeni zastoj zbog izbornih procesa u Srbiji i na Kosovu i eventualne promene pregovarača, ova faza dijaloga trebalo da do novembra, kada ističe mandat šefici diplomatije EU, dovede bar do potpune implementacije Briselskog dogovora kao prvog u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

EU očekuje da uslede i drugi sporazumi o preostalim otvorenim pitanjima, navodi nemački radio.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič je izjavila da će biti reči o svim otvorenim pitanjima u procesu primene Briselskog sporazuma, i da je pravosuđe visoko na dnevnom redu.

"Jasno je da je postignut napredak u implementaciji, ali se rad mora nastaviti i ovi naporu su još u toku", rekla je ona, napominjući da je to u interesu obe strane, kao i u interesu njihovog približavanja EU.

Kako je dodala, današnja runda je konkretan dokaz da se dijalog Beograda i Prištine nastavlja i posle izbora u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: