Gari Kasparov postao Hrvat

Nekadašnji svetski šahovski prvak i oštar kritičar vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina, Gari Kasparov dobio je hrvatsko državljanstvo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2014.

13:36

Default images

Agenciji Beta je rečeno da je državljanstvo dato Kasparu na osnovu člana Zakona o državljanstvu koji predviđa da stranac može da postane državljanin, ako je to u interesu Hrvatske.

Riječki "Novi list" nedavno je pisao da je Kasparov tražio državljanstvo Hrvatske zbog problema koje, zbog borbe protiv vlasti Vladimira Putina, ima u Rusiji, gde je više puta hapšen.

Po medijima, MUP mu je, na preporuku Ministarstva branitelja, odobrio državljanstvo jer je Kasparov tokom rata u Hrvatskoj 1991-95. bio na hrvatskoj strani, o čemu je javno govorio.

On je poslednjih godina često boravio u Hrvatskoj, ima kuću u Makarskoj, a planira da narednih meseci otvori šahovsku akademiju u Opatiji.

Kasparov je prošle sedmice na konferenciji za novinare u Opatiji rekao da želi da iskoristi svoju popularnost i šahovsko znanje za dobrobit Hrvatske i celog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: