Pravoslavni običaji u Predsedništvu

Beograd -- Prvi put od II svetskog rata danas je u zgradi Generalnog sekretarijata, tj. u Predsedništvu Srbije obeležen Božić po pravoslavnim običajima, tvrde zaposleni.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Božićni praznici su u zgradi na Andrićevom vencu obeleženi na drugi dan Božića, kada se obeležava Sabor presvete Bogorodice.

Predsednik Srbije Tomisalv Nikolić sa suprugom Dragicom pozdravio se sa sveštenicima i saradnicima tradicionalnim pozdravom "Hristos se rodi" i upalio sveću i time najavio početak bogosluženja.

Službu su održali sveštenici Saborne crkve, njen starešina Petar Lukić i sveštenik Radomir Pecević, kao i protojerej Mile Milijančević iz Vaznesenske crkve, pod čijom je teritorijalnom nadležnošću i zgrada Predsedništva.

"Nema pisanih tragova kada su ovim povodom dolazili sveštenici u ovaj dom. Danas smo prvi put došli, na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, u ovaj najvažniji srpski dom", rekao je protojerej Milijančević.

Sveštenici su se pomolili za sve koji rade u zgradi Generalnog sekretarijata, a posebno "da bog izlije milost i da snagu predsedniku Nikoliću da donosi mudre i hrabre odluke u ovom delikatnom vremenu" i da zaposlene u toj zgradi zaštiti od "gladi, bolesti, zemljotresa i drugih nepogoda".

Tokom bogosluženja sveštenici su se pomolili za patrijarha Irineja, predsednika Nikolića, za sve koji rade u tom domu, kao i za sve hrišćane.

U službi je učestvovalo i Prvo beogradsko pevačko društvo, koje je pevalo božićne i pravoslavne duhovne pesme. Prvo beogradsko pevačko društvo predsednik Nikolić je ranije odlikovao Zlatnom medaljom za doprinos kulturi.

Službi su, osim predsednika Srbije Tomislava Nikolića, prisustvovali njegova supruga Dragica, savetnici i saradnici predsednika i urednici medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 178 idi na stranu