Linkevičijus: Srbija na pravom putu

Šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus, čestitao je građanima Srbije na postignutom uspehu i napretku, tokom predsedavanja njegove zemlje EU.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Ponedeljak, 30.12.2013.

01:02

Default images

Linkevičijus, čija zemlja 1. januara predaje šestomesečno predsedavanje EU Grčkoj, rekao je za "Novosti" da je Viljnus, tokom predsedavanja, paraleleno s rešavanjem velikih izazova na evropskom planu, pre svega u domenu prevazilaženja ekonomske krize, ulagao napore u nastavak procesa proširenja, što je dalo rezultate i kada je reč o Srbiji.

"Krenuli smo veoma oprezno, a sada imamo pregovarački okvir i formalno sme već započeli pregovore. Imamo i datum za Prvu međuvladinu konferenciju", kazao je Linkevičijus.

Ministar je ocenio i da Srbija odlično radi i da postiže neverovatne uspehe.

"Lično sam impresioniran zalaganjem premijera Dačića i Tačija u procesu dijaloga. Rade veliki posao To do nedavno nije bilo moguće ni zamisliti. Srbija samo tako treba da nastavi. Napreduje se polako, ali u dobrom pravcu", ocenio je Linkevičijus.

On je naglasio i da "treba biti realističan", jer unutrašnji mehanizam EU zahteva konsenzus i da ne treba zaboraviti da Unija ima 28 članica, što zahteva vreme i strpljenje.

Na pitanje koliko vremena deli Srbiju od članstva u EU, Linkevičijus je odgovorio da "to niko ne zna", jer proces zavisi od mnogo stvari.

"Ali, to nije ni toliko važno. Bitno je biti na pravom putu", zaključio je Linkevičijus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: