Gračanica: Stupili na dužnost

Novoizabrani gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović izjavio je danas da su on i odbornici drugi put potpisali izjave o preuzimanju dužnosti.

Izvor: B92

Petak, 27.12.2013.

11:01

Default images

Stojanović je rekao da je potpisivanje ponovljeno zbog "tehničkih problema", ali je odbornik gradjanske inicijative "Vidovdan" Vidak Ristović rekao za agenciju Beta da je razlog taj što prošli put na obrascima nije bilo simbola Kosova.

"Na inauguracionoj sednici pre dva dana došlo je do nekih tehničkih problema i nerazumevanja, koje smo imali sa Ministarstvom lokalne samouprave oko proceduralnih i formalnih stvari. Tako su se potkrale greške koje smo danas ispravili", kazao je Stojanović novinarima.

Novoizabrani gradonačelnik je dodao da se radilo samo o pitanju "poštovanja forme", i da su ciljevi novog rukovodstva isti kao što su bili i prethodnih dana.

Odbornik "Vidovdana" Ristović je kazao da su simboli Kosova postavljeni na obrasce koji su potpisani danas.

Ponovljenom potpisivanju izjava prisustvovao je i sekretar u Ministarstvu za lokalnu samoupravu Kosova Besnik Osmani i posmatrači tog ministartva, na osnovu čijeg je izveštaja sa sednice od pre dva dana odlučeno da se potpisivanje ponovi.

Osmani je agenciji Beta kazao da je današnje potpisivanje obavljeno "u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi Kosova".

Iz kosovske vlade juče je saopšteno da nisu poštovane zakonske procedure prilikom inauguracione sednice Skupštine opštine Gračanica održane 24. decembra.

"Ministarstvo lokalne samouprave je od organa opštine Gračanica zatražilo da preduzme hitne zakonske mere za održavanje inaugurativne sednice onako kao je to predvidjeno zakonodavstvom na snazi u Republici Kosovo", navedeno je u saopštenju, ali nije objašnjeno koja je zakonska procedura prekršena.

Pojedini mediji izveštavali su da na inaguracionoj sednici nije bilo obeležja Kosova, a da je bila istaknuta zastava Republike Srbije.

"Odbornici Skupštine opštine Gračanica i gradonačelnik ne mogu preduzeti mere koje imaju pravni efekat do davanja nove svečane izjave, kako je predvidjeno zakonom o lokalnoj samoupravi," stoji u saopštenju.

Prema zakonu o lokalnoj samoupravi, gradonačelnik opštine može biti razrešen dužnosti odlukom Vlade Kosova u roku od trideset dana ukoliko smatra da je gradonačelnik prekršio Ustav i primenljive zakone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: