FHP podneo prijavu protiv oficira

Fond za humanitarno pravo podneo krivičnu prijavu protiv oficira Vojske Jugoslavije za zločin nad 17 kosovskih Albanaca i jednog Aškalije u martu 1999.

Izvor: B92

Petak, 27.12.2013.

13:58

Default images

U saopštenju, Fond je naveo da je juče podneo krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg komandanta 549. motorizovane brigade VJ Božidara Delida, komandanta 3. borbene grupe Radivoja Paravinje i više neidentifikovanih pripadnika te brigade zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Landovica u opštini Prizren, 26. marta 1999.

Fond je naveo da su 26. marta 1999. u centru Landovice, u obračunu OVK i četiri vojnika Brigade, poginula dva pripadnika VJ i jedan pripadnik OVK.

Nakon tog incidenta, po naredjenju komandanta Božidara Delida pripadnici Brigade su otvorili tenkovsku i artiljerijsku vatru na Landovicu sa više položaja VJ pored puta Prizren-Đakovica.

Prve granate su pogodile kuću Ismeta Gašija u kojoj se nalazilo oko 45 civila, mahom žena, dece i starih. Jedna granata eksplodirala u kući, usmrtivši šesnaestogodišnju devojku. Ostali civili su u panici istrčali iz kuće i počeli da beže ka obližnjoj šumi.

Pripadnici Brigade pucali su na njih iz tenkova i pešadijskog naoružanja, tom prilikom usmrtivši 12 civila, među kojima i šestoro dece i jednu trudnicu. Ranjeno je više civila.

Selo je potom granatirano. Nakon toga, pešadija te brigade je ušla u centar sela. U pet različitih kuća zatekli su petoro civila, mahom starijih ljudi, i likvidirali ih.

Sutradan, 27. marta 1999, pripadnici Brigade su leševe civila koji su se nalazili nedaleko od kuće porodice Gaši utovarili u vozilo marke "zastava" i odvezli u nepoznatom pravcu. Istog dana su tri NN pripadnika Brigade eksplozivom srušili minaret seoske džamije.

Tela šestoro civila pronađena su u masovnoj grobnici u Batajnici, dva tela u masovnoj grobnici u mestu Široko kod Suve Reke, jedno telo u selu Ljubižda, dok su posmrtni ostaci petoro civila pronadjeni na različitim lokacijama u Landovici. Četiri tela ni do danas nisu nađena, naveo je Fond.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: