Ekspres sednica Skupštine Beograda

Sednica Skupštine Beograda počela oko 10 h i završena za manje od sata. Sednici prisustvovala 102 odbornika.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 15.10.2013.

07:20

Default images

Današnja sednica je verovatno poslednja u ovom sazivu, nakon što je 24. septembra smenjen gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je od tada u tehničkom mandatu 30 dana.

Usvojen je Predlog odluke o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici s decom, na osnovu koje će od 1. januara naredne godine treće, četvrto i svako naredno dete u porodici imati pravo na besplatan vrtić.

Tom odlukom biće omogućen besplatan boravak za 4.300 dece.

Usvojena je i odluka o finansijskoj pomoći penzionerima sa primanjima manjim od 15.000 dinara, kao i odluka o finansiranju nastavnika razredne nastave angažovanih u produženom boravku učenika trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola.

Na sednici je usvojen i predlog da jedna ulica na Novom Beogradu dobije ime po Srđanu Aleksiću, koji je ubijen u Trebinju 1993. braneći svog sugrađanina Bošnjaka.

Prema odluci odbornika, Vračar će dobiti plato rediteljke Soje Jovanović, opština Stari grad Čavketov pasaž, nazvan po rok muzičaru Goranu Čavajdi Čavketu (1962-1997), a opština Savski venac ulicu koja nosi ime fudbalera Rajka Mitića (1922-2008).

Pre toga odbornici su po hitnom postupku razrešili dužnosti nekoliko direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad.

Nakon ove sednice, tj. nakon što Đilasu bude istekao tehnički mandat, očekuje se da Vlada Srbije uvede privremeni organ koji može da rukovodi gradom najduže dva meseca, posle čega predsednik Skupštine Srbije raspisuje izbore za Skupštinu Beograda. Ti izbori moraju da se održe od 45 do 60 dana od njihovog raspisivanja.

A šta su rekli predstavnici stranaka?

(Tanjug)
Odbornici Socijalističke partije Srbije, Srpske napredne stranke i Demokratske stranke u Skupštini Beograda su se saglasili da je današnja sednica te skupštine bila važna da bi se omogućio normalan rad određenih javnih gradskih preduzeća, kao i sprovođenje dela prava iz socijalne zaštite.

Međutim, odbornik DS Božidar Đelić je istakao da je onima koji su smenili Đilasa trebalo 22 dana da shvate da ne treba Beograđani da trpe zbog toga i kritikovao što na dnevnom redu današnje sednice nije bilo usvajanje devet urbanističkih planova.

"Oni nemaju ni početnu ideju kako raditi u jednom od najvećih gradova na Balkanu", ocenio je Đelić.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić je na to upitao zašto Đelić nije rekao građanima da imamo najbogatijeg gradonačelnika u najsiromašnijem gradu na Balkanu. "Vanredno stanje može da se desi samo u DS, kao što smo videli, Đelić broji dane koliko nisu na vlasti u Beogradu", rekao je Jovičić.

On je ponovio da će stručni ljudi biti angažovani u privremenom organu koji će voditi Beograd od kraja ovog meseca i da će biti preispitan rad javnih preduzeća za koja je zadužen grad.

Jovičić je kritikovao što se gradonačelnik Beograda Dragan Đilas nije pojavio na današnjoj, poslednjoj sednici gradskog parlamenta, već se "kao velika zvezda pojavio pred kraj sednice i rekao šta ima da kaže". Dodao je i da će izbori u Beogradu biti održani najkasnije početkom marta sledeće godine.

Odbornik SPS Nikola Nikodijević je istakao da je današnjom sednicom omogućeno da u jednom broju preduzeća ne budu uvedeni privremeni organi uprave i dodao da se SPS ne plaši najavljene provere rada gradskih javnih preduzeća. "Sledeća sednica gradskog parlamenta će biti početkom sledeće godine, nakon izbora u Beogradu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: