CG: Odbijeno poništavanje izbora

Skupština Crne Gore nije večeras prihvatila opozicioni predlog zakona, koji je predviđao proglašenje nevažećim izbore za predsednika države održane 7. aprila.

Izvor: B92

Petak, 31.05.2013.

23:50

Default images

Predlog opozicije je raspisivanje novog glasanja za šefa države.

Nakon celodnevne rasprave, za opozicioni predlog glasalo je 37 poslanika, a da bi zakon bio usvojen bilo je potrebno da ga podrži najmanje 41 poslanik.

Protiv opozicionog predloga zakona za poništenje izbora za crnogorskog predsednika glasalo je 35 poslanika, a pet je bilo uzdržano.

Opozicija je predložila da Skupština Crne Gore posebnim zakonom proglasi nevažecim predsedničke izbore na kojima je pobedio Filip Vujanović, zbog, kako je navedeno, kršenja Ustava i zakona Crne Gore i opšteprihvaćenih pravila demokratskog ponašanja.

Predlogom opozicije, predlagano je i da predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić raspiše nove izbore za šefa države najkasnije do 31. avgusta.

Tokom skupštinske rasprave, opozicioni poslanici su tvrdili da su predsednički izbori brutalno pokradeni, dok su u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista ponavljali da je glasanje održano u demokratskim i regularnim uslovima.

Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore saopštila je da je, prema konačnim rezultatima, Vujanović pobedio na izborima 7. aprila, pošto je osvojio 51,21 odsto glasova, dok je za nezavisnog kandidata Miodrag Lekića glasalo 48,79 odsto birača.

Lekićev izborni štab saopštio je ranije da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora koje saopštava DIK. Vujanović je 20. maja položio zakletvu na ceremoniji u Vladinom domu na Cetinju, čime je započeo novi petogodišnji mandat na čelu Crne Gore.

Inauguraciju novog-starog predsednika Crne Gore bojkotovala je čitava opozicija, kao i deo poslanika Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće koalicije, koja je osporava ustavnost kandidature Vujanovića.

Inauguraciju u Vladinom domu na Cetinju pratio je i protest grupe građana koja je prethodno održala "Marš protiv mafije", odnosno mirnu protestnu šetnju od Podgorice do crnogorske prestonice.

Ponovni izbor za predsednika Crne Gore Vujanoviću je čestitao veliki broj državnika, među kojima predsednik Evropske komisije Žoze Manel Baroso, američki predsednik Barak Obama, šef ruske države Vladimir Putin i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Poslanici su odlučili da pokrenu istragu u vezi sa aferom Snimak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: