Kacin: Đinđić preobrazio Srbiju

Ljubljana -- Da su ostali politički lideri u Srbiji podržavali Đinđićeve ideje, Srbija bi danas možda ulazila u EU zajedno sa Hrvatskom, smatra Jelko Kacin.

Izvor: B92
Podeli

"Srbija bi već dugo pregovarala o članstvu u EU, možda bi u nju ušla zajedno sa Hrvatskom da su ideje Zorana Đinđića imale podršku kod tadašnjih političkih lidera u Srbiji. Nažalost, u svojoj viziji moderne i evropske Srbije je ostao skoro sasvim usamljen", kaže Jelko Kacin.

U svom saopštenju povodom godišnjice ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, Kacin dodaje i da Đinđićeva žrtva nije bila uzaludna i da danas vidimo da je njegov uticaj na Srbiju mnogo veći no što smo to juče mogli da zamislimo.

U Srbiji sada postoji čvrst konsenzus o neophodnosti evropskih integracija, pragmatizam je postao sastavni deo političkog života i stranke se bukvalno takmiče koja će više poštovati i nastaviti Đinđićevo nasledstvo, kaže Kacin i dodaje da su ideje Zorana Đinđića posle njegove smrti preobrazile Srbiju.

Etika odgovornosti polako izguruje etiku principa, kao što je nekada rekao Đinđić, i to je njegova najveća politička pobeda iz koje mogu da uče brojni političari današnje vladajuće koalicije i opozicije, smatra izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Srbija polako, ali istrajno i odlučno, korača u onu budućnost koju je želeo da izgradi Đinđić, zapisao je Jelko Kacin, koji dodaje da je početak pregovora Srbije o članstvu u EU prvi korak u tom pravcu.

Ništa nije Slovence tako potreslo, pre deset godina, kao smrt tadašnjeg predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića, kaže Kacin i dodaje da je atentat kao način uklanjanja političkog protivnika probudio, šokirao i otreznio državljane Slovenije tako jako da su postali svesni kako ranjiv i nestabilan je tada bio Zapadni Balkan.

Srbija je još jednom zastala i ponovo počela da se bavi prošlošću više no budućnošću i razvojem, kaže Kacin i dodaje da bi trebalo Srbima i svim drugim narodima koji u Srbiji žive pomoći da im uspe korak napred, ka pomirenju i početku puta u EU, saopštava Jelko Kacin.

Datum za početak pregovora je postao konačno realan i dosegljiv, Srbija polako, ali istrajno korača u budućnost koju je počeo da gradi Zoran Đinđić, zaključuje Jelko Kacin.

Politika

strana 1 od 197 idi na stranu